Létající klíšťata zabíjí srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Létající klíšťata zabíjí srdce!

Kloš jelení
Kloš jelení (Foto: ara)

Jakoby nestačila jen klíšťata, v lesích na nás čeká i další nebezpečný hmyz. Kloš jelení – lidově lojnice je stejně krvežíznivý jako klíště a jeho kousnutí vás může dostat do nemocnice.

„Byla jsem loni o prázdninách v lese na houbách a něco mě kouslo do nohy. Nejdřív to jen svědilo, po pár dnech se mi ale kousanec zanítil a celý nárt mi otekl tak, že jsem nemohla chodit,“ svěřila Blesku Natálka Némethová (13), které lékař nakonec musel předepsat antibiotika. Dívenka má dodnes ná místě kousnutí červené znaménko.

Kloš jen jako klíště vypadá, nepřenáší encefalitidu ani boreliózu, ale kchytit od něj můžete bartonellu či tularemii. Průběh bartonelli nemusí být nikterak závažný, u lidí s oslabenou imunitou však může vyvolat zánět srdečního svalu. Při tularemii kousnutí zhnisá a vytvoří se bolestivý vřed.

 Kloš jelení je druh dvoukřídlého hmyzu, který se živí krví. Na hostitele se dostává pomocí křídel vyvinutých po vylíhnutí, ty ovšem ztrácí po usednutí na hostitele. Vzhledem k tomu, že kloš se v letošním roce přemnožil, je dobré se na cestu do lesa pořádně chránit. „S každým neobvyklým kousnutím, které ale ani po několika dnech nezmizí a dokonce se stále zvětšuje, raději okamžitě vyhledejte pomoc lékaře,“ upozorňuje lékařka Jana Svobodová.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.