Zoufalé volání Jana Skopečka (90) z Bohnic: Pomozte mi, chci dožít doma... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zoufalé volání Jana Skopečka (90) z Bohnic: Pomozte mi, chci dožít doma...

Herec se dostal do Bohnic se zlomeným žebrem.
Herec se dostal do Bohnic se zlomeným žebrem. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Za každou cenu se chce vrátit domů. Z Psychiatrické nemocnice Bohnice chtějí ale hereckého barda Jana Skopečka (90) umístit natrvalo v domově důchodců. Proto se hvězda seriálu Tři chlapi v chalupě obrátila na deník Aha!: „Pomozte mi, prosím, sehnat sociální pracovnici, abych mohl dožít doma!“

Ve vršovickém bytě, kde léta žil s manželkou Věrou Tichánkovovou (†93), už být sám nemůže. Proto ho také se zlomeným žebrem převzeli z vinohradské nemocnice do Bohnic. „Abych byl pod dozorem. Domů mi nosili jen obědy a jednou týdně přišla paní uklidit a vyprat,“ říká Skopeček. To je na tak starého člověka, který k tomu téměř vůbec nevidí, opravdu málo.

„Proto mě tady pan primář přesvědčuje k tomu domovu důchodců v Čimicích. Dokonce mě tam už i teď vzal. No, líbí se mi to tam...  Ale doma je doma!“ stojí si na svém Skopeček a vzteká se na svého jediného potomka – dceru, která žije ve Francii. „Ta by mi měla zařídit tu sociální pracovnici. Ona se o to ale vůbec nezajímá,“ stěžuje si herec, který by byl moc rád, kdyby mu sociální pracovnici pomohl sehnat deník Aha!

„To by bylo moc fajn. A řekněte jí, že stačí, když za mnou přijde na pár hodin. A že mě nemusí mejt, to ještě zvládnu. Jen mě zkontroluje, jestli žiju. A taky jí řekněte, že to nechci zadarmo, rád zaplatím,“ prosí herec.

Starosti vyřeší příspěvek na péči
Problémy se soběstačností může pomoct vyřešit příspěvek na péči. Vyplácí ho stát a slouží k zaplacení nezbytné péče. Nevýhodou je, že celý proces přiznání příspěvku může trvat i několik měsíců. *O příspěvek se žádá na úřadu práce podle místa trvalého bydliště, na speciálním formuláři.
*Žadatele zkontaktuje sociální pracovník úřadu práce kvůli šetření.  To má za cíl zjistit, s jakými problémy se potýká.
*Až proběhne sociální šetření, posoudí zdravotní stav posudkový lékař, který stanoví stupeň závislosti.
*Teprve pak úřad práce rozhodne, jestli příspěvek na péči přiznává a od kdy, v jaké výši a pro jaký stupeň závislosti.
*Od stupně závislosti se odvíjí výše příspěvku – může to být 800, 4000, 8000 či 12 000 Kč měsíčně.
*Za péči je možné platit i rodinnému příslušníkovi nebo třeba sousedce. Rozhoduje ten, kdo příspěvek pobírá, stejně i, co si z něj zaplatí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.