Herec Jan Skopeček (90): Zpověď plná vzteku na lidi! Šoupli mě do blázince! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Herec Jan Skopeček (90): Zpověď plná vzteku na lidi! Šoupli mě do blázince!

Domů se už zřejmě nikdy nevrátí!
Domů se už zřejmě nikdy nevrátí! (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Je starý a dva roky po smrti manželky Věry Tichánkové (†93), s níž prožil většinu života, nemá nikoho, kdo by se o něj postaral. Proto Jan Skopeček (90) skončil se zlomeným žebrem v Psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích. Domů se už zřejmě nikdy nevrátí, poputuje rovnou do domova důchodců. Smutný osud hvězdy nejen seriálu Tři chlapi v chalupě.

Na návštěvu redaktorů Aha! se herec těšil. „Mám rád všechno, ale hlavně sladký a červený víno,“ upozornil nás šibalsky do telefonu. Vše jsme nakoupili, na víno, než jsme ho předali, jsme se ale raději optali zdravotního personálu.

„Pane Skopečku, víno prý nesmíte,“ oznámili jsme potom neradi herci. „O tom nevím, to mi nikdo neřekl. Vždyť ho v lednici mám a upíjím. A tak já jim to víno dám, když jsou takoví, ať si na mě připijou,“ reagoval okamžitě podrážděně herec a se zdravotním personálem se podělil také o dortíky. „Nedal bych vám nejradši nic za to víno! Přinesli mi toho ale moc, to by se zkazilo, tak si vemte,“ utrousil Skopeček směrem k zdravotníkům. Zlomené žebro
„Proč jsem tady? Žiju doma sám. Upadl jsem, zavolal si sanitku a ta mě odvezla do vinohradský nemocnice,“ vyprávěl herec. Po celkovém důkladném vyšetření lékař konstatoval, že má sice zlomené žebro, ale jinak je zdravotně v pořádku. „Prý to musí přebolet a srůst, nic jiného se s tím nedá dělat. No jo, domů mne už ale odmítli odvézt.

Prý už nemůžu být sám, a tak jsem skončil tady v blázinci na interně,“ komentoval otráveně Skopeček. V psychiatrické nemocnici se prý o něho ale dobře starají, herec má jednolůžák s televizí a ledničkou, kuchaři prý vaří výborně a sestry s ním chodí na procházku do parku.

Dcera je blázen
„Jenže už mne tady nechtějí, když jsem zdravý. A pan primář mne naštval. Přišel s tím, že musím do domova důchodců. Já tam ale nechci! Chci domů,“ netajil Skopeček. Primář si tedy povolal posilu a z Francie přijela hercova dcera Marie (62). „Vůbec mi ale nepomohla.

Naopak. Souhlasila s domovem důchodců. Pohádal jsem se s ní,“ posteskl si herec. A potom spustil: „Hádám se s ní pořád. Měla by jít na psychiatrické vyšetření. Víte, co dělá? Říká o sobě, že je inženýrka, a přitom nemá ani maturitu. Tohle dělá přece jenom blázen!“

Jsem svéprávný
Dcera Marie dělá asistenku svému francouzskému manželovi, který je filmař, a do Prahy se přestěhovat nemůže. A Skopeček za ní do Francie nechce.  Aby za hercem do pražského bytu denně docházela sociální pracovnice, to se nezdá zase lékařům. „Prý potřebuju už dozor čtyřiadvacet hodin denně. No jo, asi jo.

Navíc už téměř vůbec nevidím,“ podotýká rozumně herec s tím, že se pojede s primářem podívat do domova důchodců do Čimic, který mu doporučuje. „Třeba se mi tam bude líbit. Třeba ale taky ne. Tak potom jsem zvědav, co se mnou udělají. A upozorňuji, že jsem stále svéprávný,“ rozloučil se s námi Skopeček.

Trojan? Ten je nemožný!
S Ladislavem Trojanem (83) jsou kamarádi  od roku 1963, kdy spolu točili ještě s Lubomírem Lipským (†92) Tři chlapy v chalupě. „Lipský, když žil, tak za mnou domů chodil. Trojan ale nikdy. Vždycky to slíbil, a nesplnil. Je nemožnej,“ konstatuje Skopeček s tím, že se s kolegou za ta léta vídával jen v Divadle ABC nebo vinárně.  I teď prý Trojan slíbil návštěvu. „Potom ale volal, že nepřijde, že má něco s rukou,“ durdí se Skopeček. Trojana ale také trápí zdraví. Není to tak dlouho, co měl problémy se srdcem.



Přečtěte si
svatadala
30. 6. 2016 • 11:52

Co je to zas za kydy. Nikam nemusí a může být klidně doma. Mám sousedku 92 let, dovážejí ji jídlo, soc. pracovnice chodí ob den a nakoupí, pomůže s hygienou, odveze jednou týdně prádlo do prádelny a jednu týdně vyluxuje a uklidí. Měsíčně myje okna a babča si lebedí, že je doma a nikam nemusí. O hůlce sejde 4 patra a jde pomalinku na procházku a zajde i do cukrárny na kafíčko. Když potřebuje k lékaři, vždy j někdo doprovodí, buď sousedé, nebo kamarádka, nakonec i setra od doktorky když je potřeba. Proč hned domov důchodců či psychiatrie. Zase kydy z AHA

ellenic
29. 6. 2016 • 13:00

defakto Ze zkušenosti vím, že to není jen doprovod k lékaři, obstarání nákupu. To se dá zvládnout s pečovatelskou službou, jídlo se doveze až domů, ale jinak je ten člověk sám, zbytek dne a noc a to je nejhorší . U nás v domě jsem několikrát pomáhala v noci starým lidem, kteří upadli a sami už se nezvedli. Měli můj telefon a v noci jsem jen seběhla několik pater je zvednout, jednou jsem budila i manžela, protože sama jsem to nezvládla. A peníze na to, aby si zaplatili agenturu s hlídací službou, kdy bude v potřebnou dobu po zbytek 24 hodin jejich člověk přítomen, to většinou tito lidé nemají .

jen123
29. 6. 2016 • 10:44

Souhlasím

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.