Pohřeb Svatopluka Beneše - Sbohem, kouzelný dědo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb Svatopluka Beneše - Sbohem, kouzelný dědo!

Obřadní síni vévodilo množství smutečních věnců a květin.
Obřadní síni vévodilo množství smutečních věnců a květin. (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Poslední vystoupení herce Svatopluka Beneše (†89), s tentokrát posmutnělým obecenstvem, proběhlo včera na Olšanských hřbitovech v Praze. Smutečních hostů, těch známých i bezejmenných, se ale sešlo tolik, že kapacita obřadní síně nestačila! „Rodina neměla šetřit. Lepší by bylo udělat pohřeb ve strašnickém krematoriu.

Stejně bude pan Beneš zpopelněn,“ nechápali ani zaměstnanci pohřebních služeb.

Šestadvacet minut po jedenácté dopolední včera skončil pohřeb herce, kterého si diváci mohou pamatovat například jako nadporučíka Lukáše z Dobrého vojáka Švejka nebo z řady filmů pro pamětníky. Poslední hold mu přišli vzdát například výtvarník Adolf Born, herci Petr Kostka, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský, Stanislav Fišer, Ilja Racek, Václav Postránecký, Jaroslava Adamová, Kateřina Macháčková a další. S kytičkou ale dorazila i spousta vděčných diváků, především v důchodovém věku.

Během obřadu zazněla hudba Antonína Dvořáka, Solveigina píseň, hity Světla ramp, Moon River a nakonec i Carmen intermezzo. Ke kondolencím si rodina vybrala Bachovy Goldbergovy variace. S Benešem se za jeho kolegy rozloučil prezident Herecké asociace Václav Postránecký. „Bylo by marné pokoušet se zjišťovat, jaký vyšší smysl měl fakt, že vás vaše choroba zbavila možnosti praktického života, zatímco vaše srdce nás provázelo a ještě několik let provázet bude,“ prohlásil Postránecký.

Zvlášť emotivní byl pak smuteční proslov, který pronesla vnučka Anička Ouřadová. „Byl to kouzelný děda, protože stíhal být na dvou místech. U nás doma a u televizních obrazovek. Bude všem chybět, ale naší rodině především,“ řekla do ticha. Kromě ní se z rodiny Svatopluka Beneše smutečního obřadu účastnili Benešova manželka Božena, dcera se synem, vnučky i pravnuk. Urna s popelem zesnulého bude uložena v rodinném hrobě na Olšanských hřbitovech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.