Smrt navyšuje ceny aneb dědictví po Adolfu Bornovi (†85) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Smrt navyšuje ceny aneb dědictví po Adolfu Bornovi (†85)

Adolf Born (†85) se až do své smrti zajímal o dění ve světě.
Adolf Born (†85) se až do své smrti zajímal o dění ve světě. (Foto Reuters, ara)

Unikáty obrovské ceny! I to je dědictví po Adolfu Bornovi. Každá galerie po jeho dílech touží. V dražbách dosahují i astronomických částek. A ty se teď ještě znásobí.

Ceny jeho grafik začínají na částce několika set korun, ale v dražbách a nejrůznějších galeriích se mohou pohybovat i v řádech tisíců. Mnohem větší hodnoty mají ale ovšem umělcovy malby. V minulosti se některé z nich při dražbách prodaly za ceny převyšující 200 tisíc korun. Příkladem je i Turecký důstojník - pastel na papíře z roku 1997 o rozměrech 76 x 57 centimetrů, který se prodal za neuvěřitelných 275 tisíc! Jeho vyvolávací cena přitom byla jen 49 500 Kč.

O umělce byl velký zájem snad ve všech renomovaných galeriích. „Jednoznačný a originální styl pak staví Adolfa Borna do jedné řady s českou ilustrátorskou klasikou a enormní zájem o jeho dílo ho zařazuje hned za mistra ilustrátora z největších, Josefa Ladu,“ píše na internetových stránkách jedné z galerií. Už tak vysoké ceny Bornových děl se po jeho smrti několikanásobně zvýší. „Dneska je totiž tendence kupovat jména,“ vyjádřil se už před časem odborník na umění Richard Bergman.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.