Tohle vás zabije! Hitparáda nejčastějších úmrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tohle vás zabije! Hitparáda nejčastějších úmrtí

Známe největší zabijáky Čechů!
Známe největší zabijáky Čechů! (Foto: ara)

Napadla vás někdy otázka, jak zemřete? Příčiny smrti se velmi liší, a to hlavně v závislosti na věku, proto se dá říci, že lidé přes 80 let už se třeba skoro nemusí bát rakoviny, daleko více je totiž ohrožuje slábnoucí srdce…

České statistiky příčin úmrtí jsou rozděleny do šesti kategorií. U dětí od 10 let věku, mladistvých a dospělých do 45 let jsou hlavním důvodem úmrtí vnější příčiny – úrazy, nehody, sebevraždy apod. Ženy po 34roce života však už spíše než vnější příčina, zabije zhoubný novotvar – rakovina. Největší počet lidí zemřelých na rakovinu je ve věkové skupině 65 – 69 let, od 70 už se umírá spíše na nemoci oběhové soustavy.

„Lidé se nejvíc bojí rakoviny. Ale podceňují další nemoci, na které 50% národa skutečně umírá. A to jsou právě kardiovaskulární choroby,“ uvedla pro Blesk prof. MuDr. Renata Cífková z Centra kardiovaskulární prevence 1.LF UK a Thomayerovy nemocnice. Právě u těchto chorob je prevence velmi důležitá, i přes pokroky medicíny je totiž úmrtnost na infarkt myokardu kolem 25%, protože část nemocných zemře dřív, než se dostanou do nemocnice. Infarkt je asi pětkrát častější u mužů než u žen.

 

Cévní mozková příhoda postihne 30 až 50 tisíc lidí ročně, smrtelá je přibližně pro 15 tisíc z nich. Ischemická choroba dolních končetin je označení pro špatné prokrvení tkání právě v této části těla. Nemoc se projevuje chladem nohou, křečemi v lýtku, kulháním. Později se tvoří vředy, odumírají prsty na nohou a hrozí i amputace.

 

Počet onkologických obecnění přibývá u žen od 40 let věku u mužů od 55. „Mezi tři nejzákeřnější a zároveň největší zabijáky tak patří rakovina slinivky břišní, agresivní a rychle se šířící malobuněčný karcinom plic a obtížně léčitelné nádory mozku,“ uvedl prof. MuDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkoligické kliniky 1. LF UK, VFN a ÚVN v Praze.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.