Svatopluk Beneš (+89) Sbohem, poslední gentlemane! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Svatopluk Beneš (+89) Sbohem, poslední gentlemane!

Svatopluk Beneš krátce před tím, než nastoupil do léčebny dlouhodobě nemocných.
Svatopluk Beneš krátce před tím, než nastoupil do léčebny dlouhodobě nemocných. (Aha! – Martin Pekárek,archiv,)

PRAHA – Nezapomenutelný Ríša z Pohádky máje či nadporučík Lukáš z Dobrého vojáka Švejka je už v nebi... Jedna z posledních hvězd prvorepublikového filmu Svatopluk Beneš (†89) zemřel v pátek ráno v léčebně dlouhodobě nemocných ve vinohradské nemocnici.

Tam prožila herecká legenda, která hrála se všemi našimi hvězdami, Lídou Baarovou, Adinou Mandlovou, Natašou Gollovou počínaje a Jiřinou Bohdalovou konče, posledních skoro pět let svého života. Dlouhých pět let byl Beneš upoutaný na lůžko a v podstatě nevnímal!

Šarmantního filmového milovníka na lůžko připoutala ateroskleróza spojená s celkovým selháním organismu a zeleným zákalem. „Zelený zákal je onemocnění, při němž je zvýšený nitrooční tlak, který způsobuje postupné odumírání zrakového nervu. Vidění se postupně zhoršuje a může skončit slepotou. Onemocnění nelze vyléčit, jen se ho snažit léčbou zastavit,“ řekl specialista na oční nemoci.

Poslední roky svého života již Svatopluk Beneš neviděl a zrádná ateroskleróza jej upoutala na lůžko. „Při ateroskleróze dochází k zužování cév, které zásobují mozek, ale i jiné orgány a části těla okysličenou krví a živinami. Může způsobit takzvanou mozkovou mrtvici, kdy se céva uzavře nebo praskne a důsledkem je poškození části mozku. Nebo jen nedostatečné zásobení krví vede k postupnému odumírání mozkových buněk. Výsledkem je postupná ztráta paměti, schopnost soustředění, člověk nepoznává příbuzné, neorientuje se v čase. Příznaky se vyvíjejí postupně, velmi často si pacienti pamatují staré vzpomínky, ale nepamatují si, co bylo před několika okamžiky. Žijí ve svém světě. Postupem času musí být vzhledem ke zhoršování zdravotního stavu upoutáni na lůžko, mohou mít problémy s příjmem potravy, kterou nedokáží polknout,“ přiznává lékař. A právě takový smutný konec měl i legendární milovník Svatopluk Beneš.

„Situace je složitá hlavně pro jejich příbuzné, protože nemocní mohou umírat roky a jejich blízcí jim nemohou nijak pomoci. Chodí pravidelně na návštěvy, ale nemocní je nepoznávají, nebo leží v posteli a nereagují na žádné podněty. Jsou vlastně sociálně mrtví, ale stále fyzicky živí. Určitě je ale dobré, pokud je v nemocnici navštěvují a snaží se jim odchod zpříjemnit,“ dodal lékař.

Z filmografie

Studentská máma, Velbloud uchem jehly, Filosofská historie, Pohádka máje, Noční motýl, Kluci na řece, Neviděli jste Bobíka?, Řeka čaruje, Hostinec U kamenného stolu, Mikoláš Aleš, Dědeček automobil, Dobrý voják Švejk, Poslušně hlásím, Alibi na vodě, Zabil jsem Einsteina, pánové, Slečna Golem, Drahé tety a já, Zítra vstanu a opařím se čajem, Tichý Američan v Praze, Já už budu hodný, dědečku!, Koncert na konci léta, Pan Vok odchází, Jak napálit advokáta, V podstatě jsme normální, Má láska s Jakubem, Putování Jana Amose, Operace mé ženy, Člověk proti zkáze, Kačenka a strašidla, Kačenka a zase ta strašidla, Želary...

Zita Kabátová: Smrt pro něj byla vysvobozením

PRAHA – Smrt Svatopluka Beneše (†89) překvapila poslední žijící prvorepublikovou hereckou legendu Zitu Kabátovou (94) v den jejích narozenin. „Držela jsem mu palce, aby se netrápil.

Je to hrozný to takhle říkat, ale smrt byla pro něj vysvobozením,“ řekla deníku Aha! noblesní herečka. Kabátová s Benešem odehrála desítky zájezdových představení, ovšem před kamerou se s ním setkala paradoxně až v roce 2003 ve filmu Želary, který byl pro oba posledním natočeným snímkem. Sama Kabátová bojuje také se zdravotními patáliemi. Už druhým rokem je kvůli zlomenému krčku kyčelního kloubu upoutána na lůžko. Herečka je ale stále činná a po své autobiografii píše další knihu.

Svatopluk Beneš
24. 2. 1918, Roudnice nad Labem – 27. 4. 2007, Praha
Se svou druhou ženou Boženou prožil šedesát let a mají spolu syna a dceru. První divadelní angažmá získal v devatenácti letech ve Vinohradském divadle. V letech 1950 – 1990 byl členem Městských divadel pražských. V roce 1997 dostal prestižní Cenu Thálie za celoživotní dílo. Svatopluk Beneš natočil od roku 1935 málem sedmdesát filmů. Debutoval rolí oktavána Emana ve snímku Studentská máma a naposledy se před fi lmovou kamerou objevil v roce 2003 jako stařeček v úspěšném filmu Želary. Na svém kontě má i spoustu televizních inscenací a seriálů – k těm nejznámějším patří Hříšní lidé města pražského, Byl jednou jeden dům nebo Kde padají hvězdy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.