Amfora v Kambodži - Málem zahynuli v letadle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Amfora v Kambodži - Málem zahynuli v letadle!

Petr Salava v Kuala Lumpur před mrakodrapy Petronas Towers.
Petr Salava v Kuala Lumpur před mrakodrapy Petronas Towers. (archiv Amfory)

PRAHA – Fotbalový klub Amfora se vrátil ze své další zahraniční cesty. „Kambodža byla pro Amforu čtyřiadvacátou navštívenou zemí a tento zájezd už jen těžko něco překoná,“ přiznal exkluzivně deníku Aha! prezident Amfory Petr Salava (51). „Letecká přeprava Praha – Frankfurt – Kuala Lumpur – Phnompenh: za osm dnů jsme nalétali šestadvacet tisíc kilometrů a jezdili autobusem i expresním vlakem.

V programu zkrátka nebyla ani minuta volna,“ říká Salava. A v jednu chvíli jim šlo doslova o život, když se jejich letadlo dostalo do velmi silné turbulence!

Amfora byla ubytována v phnompenhském hotelu Cambodiana na břehu Mekongu. „Kambodžská strana si naší návštěvy velmi cenila a připravila vše na neskutečné úrovni. Už přivítání na letišti v Phnompenhu tomu odpovídalo a podobalo se příletu státní delegace – červený koberec, květiny, početná skupina vítajících,“ vzpomíná Salava. O výpravu se posléze staral patnáctičlenný tým asistentů, zástupců protokolu, sportovní federace a bodyguardů. Po celou dobu pobytu doprovázely výpravu Amfory policejní motorky a džípy s majáčky, na oficiální přijetí vozili Petra Salavu limuzínou s řidičem v bílé uniformě. A oslovení Vaše excelence bylo velmi časté. „V Phnompenhu jsme zvládli návštěvu Stříbrné pagody, Národního muzea i centrálního tržiště s nabídkou textilu, suvenýrů i tradičních kambodžských rubínů,“ řekl nám Salava.

Amforu postupně přijali prezident Olympijského výboru Kambodže Thog Khon, ministr turistiky Ley Prohas, guvernér provincie Siemreap Sou Phirin, místopředseda vlády a ministr královského paláce Kong Som Ol a především v rámci velké královské audience kambodžský král Norodom Sihamoni. „Toto setkání bylo velmi emotivní a dojemné. Po oficialitách a projevech, kdy jsem předal Norodomu Sihamonimu »Diamantový míč«, fotbalový reprezentační dres ČR s jeho jménem a číslem 1 a zlatou slivovici z Vizovic, já jsem zase od krále dostal velký stříbrný pohár s královským emblémem. Norodom Sihamoni vzpomínal na dobu svých studií v Praze a o každém členovi výpravy byl dokonale informován,“ tvrdí Salava.

Po královské audienci se v kambodžském Národním divadle uskutečnil velký kambodžskočeskoslovenský program moderovaný Petrem Novotným. Překládal se do angličtiny a khmerštiny. Zhlédly jej čtyři stovky diváků. Fotbalový zápas Amfory s výběrem bývalých reprezentantů Kambodže nad 35 let se odehrál na Olympijském stadionu v Phnompenhu. „Za vedra 37 stupňů Celsia a stoprocentní vlhkosti a před návštěvou více než čtyř tisíc diváků domácí přehráli Amforu 6:2. Nám se navíc ve dvacáté minutě zranil brankář Miroslav Pelta a do branky musel nastoupit Vladimír Hruška, který pak chyběl v poli,“ přiznal Salava s tím, že v hledišti usedl i český velvyslanec v Bangkoku Ivan Hotěk. Čestný výkop provedly Jiřina Bohdalová a Helena Vondráčková a za Amforu branky vstřelili Karol Dobiáš a Jan Fiala.

Po přesunu do provincie Siemreap navštívila Amfora úžasný chrámový komplex Angkor Wat, kde se zajímala i o práci českého restaurátora Michala Blažka, který se svým týmem hledá a následně restauruje ozdobné sochy slonů a lvů z jednoho paláce. „Standa Hložek se procházel v okolí tohoto chrámu, najednou o něco zakopl a šťastnou náhodou tak nalezl další nohu lva, o které se již všichni domnívali, že je navždy ztracena,“ směje se Salava.

Nedaleko chrámového komplexu Angkor Wat leží několik chudých vesnic, a tak se Amfora složila a zakoupila vesnici Ta Seav vodní čerpadlo pro čerpání pitné vody. „Navštívili jsme i krokodýlí farmu a muzeum lidové tvorby a cestou zpět ze Siemreapu do Phnompenhu, což je 320 kilometrů, jsme obdivovali i historický most Kampong Kdei z dvanáctého století,“ vzpomíná Salava. V hotelu Cambodiana se Amfora setkala i ze zpěvákem Markem Silvestrem, kterému se přezdívá asijský Tom Jones a který vystupoval v Phnompenhu.

„Cestou zpět při letu z Phnompenhu do Kuala Lumpuru se naše letadlo dostalo do velmi silné turbulence a všichni jsme zažili pár opravdu krutých vteřin, kdy se letadlo propadlo a nebezpečně naklonilo. Po přistání na letišti v Kuala Lumpuru jsme měli deset hodin volno, a tak jsme se rozjeli do centra za místními »dvojčaty«, mrakodrapy Petronas Towers, stavbou známou i z filmu Past se Seanem Connerym,“ zakončil své vyprávění Petr Salava.

Štěstí při zpáteční cestě Amforu opustilo v Kuala Lumpuru. Když nastoupili do letadla mířícího do Frankfurtu, tak se zjistilo, že má vážnou poruchu a všichni se museli přesunout do náhradního stroje. Odlet tak byl o tři hodiny opožděn, a tím pádem Amfora nestihla ranní spoj z Frankfurtu do Prahy a musela čekat až na večerní spoj. „Zpáteční cesta se nám tak protáhla na rekordních čtyřicet hodin. Byla to nejnáročnější, ale také neúžasnější cesta celé historie Amfory. Kromě vzpomínek a zážitků jsme si v srdci odnesli pokoru, pohostinnost, skromnost a slušnost Kambodžanů v čele s králem Norodomem Sihamonim. Jedním slovem řečeno: nezapomenutelné,“ dodal Petr Salava.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.