Britská královna slaví devadesátiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Britská královna slaví devadesátiny!

Královna slaví neuvěřitelné devadesátiny.
Královna slaví neuvěřitelné devadesátiny. (Foto EPA, ČTK, Reuters a ara)

Miluje psy, ráda jezdí na koni, luští křížovky, kdysi hrála amatérské divadlo a loni v září se stala nejdéle vládnoucím monarchou v britské historii. Řeč je o královně Alžbětě II., která »trůní« už 64 let a právě dnes slaví neuvěřitelné 90. narozeniny! Gratulujeme, Výsosti!

Jako malá měla přezdívku Lilibet. Tehdy snila, že bude žít na venkově, chovat tam zvířata – hlavně spoustu psů a koní – a bude farmařit. Za války zase toužila po tom, že bude jako zdravotní sestra pomáhat zraněným. Jenže to jí rodiče nedovolili. V osmnácti letech proto vstoupila dobrovolně do armády a o tři roky později se provdala za prince Philipa.


Neměla vládnout
Původně vůbec vládnout neměla, její otec byl totiž až druhý v pořadí na britský trůn. Jenže v roce 1936 jeho bratr Edward VIII. abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty se rázem stala následnice trůnu! Na ten nakonec nastoupila dřív, než by kohokoliv z Britů  napadlo... V roce 1952 ji v Keni zastihla zpráva o smrti otce krále Jiřího VI. A tak se v pouhých 25 letech, s dvěma malými dětmi na krku stala královnou.

Čeká 23 451 dní
A na trůně sedí dodnes, za což jejímu synovi Charlesovi (67) připadla přezdívka »věčný čekatel«. Na žezlo čeká nejdéle ze všech následníků – k dnešnímu dni to dělá přesně 23 451 dní, nebo také 64 let 2 měsíce a 15 dní!
Čtyři palácové generace budou na známkách
Britská pošta už u příležitosti významného jubilea představila sadu známek s portréty Alžběty II. Na  jednom ze snímků královna pózuje se třemi následníky trůnu – synem Charlesem (67), vnukem Williamem (33) a pravnukem Georgem (2). A aby mezi nimi bylo princátko vidět a mělo hlavu v úrovni ostatních, trochu mu vypomohli s výškou... Aršík se čtyřmi kusy známek vyjde zájemce zhruba na 85 Kč.

Co o ní možná nevíte:
– Měří 162 cm a nosí obuv č. 36.
– Od r. 1945 má řidičský průkaz a dodnes sama ráda řídí své limuzíny.
– Miluje psy rasy corgi – malé a zavalité, s krátkými nožičkami. Prvního dostala k osmnáctinám. V kabelce pro ně má vždy suchar, osobně je i koupe.
– Manželství tří ze čtyř jejích dětí se rozpadla, nejhůř samozřejmě nesla rozvod Charlese s Dianou (1996) a její následnou smrt.
– Nikdy nevynechá odpolední čaj se zázvorovými sušenkami. I na cestách pije jen druh čaje.
– Zažila 12 premiérů, ve Vatikánu se za jejího života vystřídalo 7 papežů.
– Zažila vznik televize, vstup člověka na Měsíc, stavbu i boření Berlínské zdi, nástup i pád komunismu.
– Za své vlády odpověděla na 3,5 milionu dopisů.
– V jejím rodokmenu je i Alžběta, manželka českého »zimního« krále Fridricha Falckého.
– Jde s dobou a ovládá i moderní technologie, internetové stránky má už od r. 1997, dnes i  profily na Twitteru a Facebooku.
– Před 20 lety byla v Česku. V březnu 1996 navštívila s manželem, princem Philipem, Prahu a Brno.

Víte, že...
...oficiální oslava se bude konat až 11. června? Královna každoročně odkládá oslavy na červen, kdy bývá lepší počasí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.