Světová ostuda: Torzo Staroměstské radnice straší i 71 let po válce! Úmysl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Světová ostuda: Torzo Staroměstské radnice straší i 71 let po válce! Úmysl?

Fotografie
Fotografie (internal)

Jak je možné, že za dlouhá léta, co uplynula od vyhoření radnice na konci války, budovu ještě nikdo nedostavěl? Poláci přitom už dávno stačili obnovit znovu celé historické centrum Varšavy, Němci zase totálně vypálené Drážďany či Norimberk. 

Snímky téhle důležité a historicky cenné stavby v centru Prahy, si denně ve svých foťácích odnášejí domů tisíce turistů. Přitom ani netuší, že jde vlastně o mrzáka, co centrum metropole hyzdí už přes 70 let!

A proč už se radnice dávno nedostavěla? Jednou se to svádí na politickou konstelaci, podruhé na nevhodné návrhy architektů nebo argument ze všech nejspolehlivější, totiž na nedostatek peněz. 

Proč ale vymýšlet něco jiného? V zahraničí také válkou zničená historická centra nepředělávali, nýbrž postavili dle původních projektů. Ušetřilo by se tak za všemožné architektonické fantasmagorie, plány původní budovy máme v archívu. Tudíž důstojné obnově žádné nepřekonatelné překážky nebrání. Nebo že by se čekalo na další válku, až barák lehne celý i s orlojem a postaví se tam supermarket? Skoro to tak vypadá...

Přečtěte si
ja01
14. 4. 2016 • 16:33

Proč ostuda? Katedrálu v Coventry taky neobnovili. Ono je občas dobré na minulost nezapomínat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.