Proutník Zdeněk Svěrák: Zamiloval se a chtěl pálit mosty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Proutník Zdeněk Svěrák: Zamiloval se a chtěl pálit mosty!

Zdeněk Svěrák oslaví příští pondělí osmdesátiny.
Zdeněk Svěrák oslaví příští pondělí osmdesátiny. (Foto Aha! - Mária Rušinová)

Herec, scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák příští pondělí oslaví osmdesátiny. Ač má pověst velkého gentlemana, strážce morálky, málokdo ví, že zamlada býval velkým proutníkem. Jeden z jeho románků málem zapříčinil rozvod. Zamiloval se totiž přímo na natáčení. Pojďme se podívat na jeho filmové partnerky a také na to, jaký s nimi měl vztah. Zajímavé je, že za svou hereckou kariéru je moc neměnil.

Na samotě u lesa (1976)
postava: Lavička
manželka: Daniela Kolářová
Hlavním filmovým partnerem Daniely Kolářové byl Jaromír Hanzlík. Ovšem také se Svěrákem tvořili hezký pár. Celý život si ale od sebe drželi určitý odstup. „Nemůžu tvrdit, že jsme se Zdeňkem přátelé. Jsme dobří známí. Prakticky se nevídáme, kromě práce, kterou spolu máme,“ uvedla k tomu Kolářová. Přestože se z komedie Na samotě u lesa stal trhák, herečka na natáčení nevzpomíná ráda. Souběžně s ním totiž točila ještě Léto s kovbojem. „Byla to válka produkcí,“ zavzpomínala Kolářová. Svěrák tehdy litoval, že obsadil právě Kolářovou. Pak ji ale odpustil.

Vrchní, prchni! (1980)
postava: Pařízek
manželka: Daniela Bakerová (69)
Na slovenské herečky měl Svěrák odjakživa slabost. Před natáčením spolu strávili několik týdnů na přípravách. Svěrák měl velká očekávání, nakonec byl ale zklamaný. Čekal od ní víc a další spolupráci už ji nenabídl. Zatímco on si s Bakerovou do oka příliš nepadl, režisér Ladislav Smoljak prožil během natáčení milostný poměr s Dagmar Patrasovou, která v komedii měla i lechtivé scény. Jejich románek Svěrákovi dost vadil a Smoljakovi to dával patřičně najevo.


Jára Cimrman ležící, spící (1983)
postava: Jára Cimrman
přítelkyně: Alžběta Libuše Šafránková
Zato s představitelkou slavné Popelky si sedli okamžitě. Herečka Svěráka okamžitě okouzlila a nezůstalo pouze u jediné spolupráce. „Je tak cudná, že jsem se před ní styděl vyprávět i nemravné vtipy. Když už jsem měl takovou anekdotu na jazyku, hned mě zastavila a řekla, vypravuj ji Pepovi (její manžel Josef Abrhám), on mi ji pak doma řekne,“ prozradil s úsměvem Svěrák.

Co je vám, doktore (1984)
postava:  zubař Bohouš Burda
manželka Iva Hüttnerová, milenka: Ivona Krajčovičová
Do slovenské mladší kolegyně Ivony Krajčovičové se Svěrák zamiloval jako študent. A herečka mu ze začátku lásku opětovala. Jejich milenecký vztah se jim po celou dobu natáčení podařilo utajit. Nikdo o něm neměl tušení. Kontakt spolu nepřerušili ani po natáčení. Dál se vídali a Svěrák v tom byl až po uši.

Jako jed (1985)
postava: ing. Pavel Hnyk
manželka: Libuše Švormová, milenka: Laďka Kozderková, láska: Ivona Krajčovičová
Když režisér Vít Olmer přemýšlel, koho obsadí do role Svěrákovy milenky, měl několik adeptek. Ale Svěrák měl jasno hned. Tlačil na režiséra, aby obsadil jeho slovenskou múzu. Olmer souhlasil, ale brzy mu došlo, jak se věci mají. „Zdeněk byl neherec, takže nám docela nahrálo do karet, že se do Ivony, která ve filmu ztvárnila jeho milenku Julku Tomčányovou, opravdu zamiloval,“ přiznal Olmer. O mimomanželském románku se krátce na to dozvěděla i Svěrákova žena. „Jednou přišel Zdeněk na natáčení s tím, že jeho Boženka mu zakázala hrát. Že prý není žádný herec, ale ty milostné scény, že hraje opravdově,“ prozradil režisér. Zatímco Svěrák byl tak zaláskovaný, že dokonce plánoval od rodiny odejít, mladá Slovenka zjistila, že jejich vztah nemá smysl a ukončila ho. A to Svěrák nemohl překousnout. „Naštěstí už to bylo na konci filmu, protože Zdeněk to strašně těžce nesl. Dokonce se s ní přestal úplně bavit. Když jsem jim potřeboval něco vysvětlit, dát pokyny, musel jsem to říkat každému zvlášť. Oni spolu vůbec nemluvili,“ uvedl Olmer. „Po padesátce to může potkat každého chlapa,“ řekl k tomu stručně Zdeněk Svěrák.
Vesničko má, středisková (1985)
postava: malíř Evžen Ryba
milenka: Magdalena Šebestová (učitelka)
S Magdalenou si Svěrák lidsky sedl a obsadil ji i do svých dalších filmů: Nejistá sezóna či Kolja, kde mu opět hrála milenku.

Obecná škola (1991)
postava: Souček
manželka: Libuše Šafránková
O obsazení Součkové měli u Svěráků doma jasno hned. Vsadili na jistotu a to jak hereckou, tak i lidskou. U Šafránkové si mohli být jistí, že by žádný románek se Svěrákem neměla.

Kolja (1996)
postava: František Louka
přítelkyně: Libuše Šafránková
milenka: Magdalena Šebestová
A opět, do třetice Libuše Šafránková. Tentokrát ale museli ještě obsadit i milenku Františka Louky. Svěrák si vzpomněl na Šebestovou, která už mu milenku hrála v komedii Vesničko má, středisková. V hereckém obsazení je Zdeněk zkrátka velký konzervativec.

Vratné lahve (2007)
postava: Josef Tkaloun
manželka: Daniela Kolářová
Obsadit do role manželky opět Libuši Šafránkovou už by bylo moc. Bylo proto nutné zvolit jinou herečku. Volba nakonec padla na Danielu Kolářovou. Zopakovali si tak manžele po zhruba 12 letech, když se předtím naposledy v roce 1994 coby manželé Fišárkovi setkali ve filmu Akumulátor 1. Kruh se uzavřel.



Přečtěte si
-bello-
22. 3. 2016 • 14:19

6010 Svěráka ráda nemám a navíc je to babodivnejchlap, ale kdo tady ani jednou nezahnul ať zvedne ruku Počítám do tří. Jedna, dva, .......

stanislavhahn
21. 3. 2016 • 19:10

Prdlo mu v krychli nadobro......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.