Oscarový DiCaprio (41): 22 let čekání, 4 »ukradené« ceny… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oscarový DiCaprio (41): 22 let čekání, 4 »ukradené« ceny…

Leonardo se svým Oskarem!
Leonardo se svým Oskarem! (Foto Reuters, ČTK)

A Oscara získává... Leonardo DiCaprio! Když tahle formulka vyšla z úst Julianne Moore (55), musel si herec myslet, že sní. Vždyť na tuhle větu čekal 22 let! Sál vstoje aplaudoval a Kate Winslet (40) se samou radostí rozplakala...

Když Lea na Oscara nominovali poprvé, byl ještě herecké »ucho«, teď si ale pro cenu došel jako ostřílený profík. Za ta dvě desetiletí totiž stačil natočit desítky filmů a posbírat za ně hromady cen ‒ tedy až na Oscara. Ten mu unikal až do včerejška...

Kromě ocenění ale DiCaprio posbíral za tu dobu i několik vrásek. Ty mu mimo jiné dělá i globální oteplování, o němž promluvil i během své děkovné řeči. „Změna klimatu je reálná, je to obrovské nebezpečí. Nesmíme zahálet,“ apeloval na všechny Leo. „Neberme tuto planetu za samozřejmost, já tuto cenu také neberu jako samozřejmost,“ dodal na závěr projevu.

Za ten mu mimo jiné tleskal i Matt Damon (Marťan) či Eddie Redmayne(Dánská dívka), kterým letošního Oscara vyfoukl.

Maminka? Nejlepší fanynka!

Dvacetdva let je dlouhá doba. Jediné, co se za ty roky nezměnilo, je DiCapriova největší fanynka – jeho matka Irmelin Indenbirken (73)! Doprovázela ho na slavnostní večer už v roce 1974 a seděla vedle něj i teď.

Winslet dojetím plakala

Nadšení neskrývala ani jeho kolegyně z velkofilmu Titanic (1997), kteroz s DiCapriem pojí velmi silné přátelství. „Cítím, že letos vyhraje,“ svěřila se ještě před udílením cen. A předpověď jí vyšla! Když pak Leo pronášel děkovnou řeč, byla tak dojatá, že ho přes slzy skoro ani neviděla.

Nejednou umřel, ale vstal z mrtvých

Poprvé se Oscarovi přiblížil v roce 1994, kdy byl nominován za roli mentálně narušeného chlapce ve snímku Co žere Gilberta Grapea. Nominován byl pak ještě třikrát (2005, 2007, 2014), sošku mu ale pokaždé někdo vyfoukl. S každou další rolí sice Leo překonával sám sebe, Akademie to ale neocenila. V Titanicu, Nespoutaném Djangovi či Vlkovi z Wall Street musel zemřít, aby pak najednou povstal ve snímku REVENANT Zmrtvýchvstání. Podle některých kritiků v něm podal Leo životní výkon, zlí jazykové dokonce vypráví, že ho při natáčení znásilnil medvěd.. Tomu se ale může Leo jenom smát, Oscara už má totiž doma!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.