Dětská hvězda Tomáš Holý (†21): Díru v těle mu ucpali igelitem! Co dalšího se stalo na místě bouračky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dětská hvězda Tomáš Holý (†21): Díru v těle mu ucpali igelitem! Co dalšího se stalo na místě bouračky?

Tomáš Holý (†21)
Tomáš Holý (†21) (Foto: Martin Sekanina, ara)

Je to právě čtyřicet let, co se legendární dětský herec Tomáš Holý (†21) poprvé postavil před kameru. Filmem Marečku, podejte mi pero! (1976) debutoval, zahrál si tam sympatického školáka Matulu. Jeho zářivá kariéra pak trvala pouhých šest let, ale i tak se zapsal nesmazatelně do našich srdcí i paměti. Před 26 lety tragicky zahynul při autonehodě, když narazil v autě do stromu. Co se tehdy stalo? Tomášův velký fanoušek a obdivovatel Tomáš Franke se vydal pátrat na vlastní pěst. Co o miláčkovi národa zjistil?

PŘED SMRTÍ HRÁL KULEČNÍK

Tomášův život vyhasl 8. března 1990 v pouhých jednadvaceti letech při autonehodě. Tomáš Franke našel člověka, který nejenže byl Tomášovým velkým kamarádem, ale dokonce byl první, kdo ho po havárii objevil. Popsal mu, jak to celé bylo. „Všechno bylo úplně jinak, než jak informovala některá média. Tedy že by Tomáš Holý boural opilý. To vůbec není pravda,“ zdůraznil Tomáš Franke. Tomáš Holý osudný den přijel s kamarády z Prahy do Polevska nedaleko České Lípy. Večer se měl na kamarádově chalupě v nedaleké Kytlici konat večírek. „V hospodě Na Křižovatce se Tomáš najedl, dal si k jídlu jedno pivo a pak už cucal kofolu a s kamarády hrál kulečník. Uplynuly nějaké dvě tři hodiny, než nasedl do auta, takže nějaký malý zbytkový alkohol tam mohl být, ale rozhodně ne v takové míře, že by Tomáš při osudném smyku reagoval zpomaleně,“ prozradil Franke s tím, že podle pitevní zprávy měl Tomáš necelé dvě desetiny promile.

OSUDNÝ VEČÍREK

Tomáš se u kulečníku rozhodl, že vyzkouší kamarádovu novou červenou Škodu 120. Sedl si za volant, jeho přítel, majitel vozu, na sedadlo spolujezdce. Vyrazili směrem na Kytlici, vyjeli na vrchol kopce, pak se otočili a jeli zpátky. Silnice však byla namrzlá a klouzala. Tomáš nezvládl ostrou zatáčku a narazil čelně do stromu. „Jeho kamarád, který nebyl připoutaný bezpečnostním pásem, proletěl čelním sklem a utrpěl víceméně jen povrchová zranění. V šoku doběhl zpátky do hospody, kde zalarmoval ostatní. Byl ale v tak rozrušeném stavu, že nebyl schopný říci, kde se to stalo,“ přiblížil Franke. BEZPEČNOSTNÍ PÁS MĚL ZAŘÍZNUTÝ V HRUDNÍKU

Celá hospoda se vydala na pomoc. Všichni běhali a hledali po Polevsku, akorát jeden z Tomášových přátel se vydal směrem na Kytlici. Asi po kilometru zahlédl nabouranou škodovku. Auto nehořelo, na první pohled nic nenasvědčovalo tomu, že by nehoda mohla být až tak vážná. „Kamarád, který Tomáše našel, byl až do momentu, než se podíval dovnitř, přesvědčený, že to nebude těžká nehoda,“ prohlásil Franke. „Až když Tomáše prohlédl, věděl, že je zle,“ dodal. Herec byl v bezvědomí, měl zlomenou nohu a bezpečnostní pás zaříznutý v hrudníku. Kamarád se okamžitě pustil do první pomoci. V autě našel igelit, snažil se zastavit krvácení a ucpat díru po pásu. Vtom zrovna kolem projíždělo auto. Byl to další z jejich společných kamarádů, který se rovněž zapojil do hledání. „Když viděl, v jakém je Tomáš stavu, tak ho společně naložili do auta a rychle se vydali do nemocnice v Novém Boru. Tam krátce po přijetí Tomáš Holý na následky vnitřních zranění zemřel,“ uvedl Tomáš Franke. V »Marečkovi« hrát neměl
To, že se Tomáš Holý objevil v únoru 1976 poprvé před kamerou, byla velká náhoda. Zrovna se blížil den, kdy se měla točit scéna, jak malý školák vejde do třídy a podá profesoru chemie vzkaz od ředitele školy. Tři dny předtím se ale režisér Oldřich Lipský dozvěděl, že chlapeček, kterého pro tuto roli vybral na konkurzu, dostal angínu a na natáčení se nebude moci dostavit. Co teď? Nebyl čas na hrdinství. „Lipský se obrátil na svůj štáb a zeptal se, jestli někdo nemá v okolí malého kluka, který dokáže říct tři věty a neroztřese se přitom před kamerou. Přihlásil se Tomášův strýc, který ve štábu pracoval jako rekvizitář,“ prozradil znalec českých rodinných komedií a velký obdivovatel Tomáše Holého, Tomáš Franke. Láska k Lucii Bílé
„Byli spíše kamarádi než milenci,“ zjistil Tomáš Franke. Seznámil je společný kamarád. On byl zrovna po rozchodu a zpěvačka také. „Neměli na sebe ani moc času, rozhodně spolu nebyli každý den. Vídali se spíš vzácně, ale o to víc se měli rádi. Rozuměli si,“ dodal.

Místo herectví začal jezdit na koni
Po ukončení krátké herecké kariéry se začal věnovat westernovému ježdění na koni. Na ranči U Zlámané podkovy trávil každé prázdniny. Koním dal dokonce přednost i před cestou k moři. „Když se po sametové revoluci otevřely hranice, vybral peníze za své filmové honoráře a dal je zakladateli ranče, aby starý pán mohl vidět vytouženou Ameriku. To svědčí o jeho skvělé povaze,“ uvedl Franke. O herectví už Holý nechtěl ani slyšet. A to se dokonce rýsovalo pokračování zmíněné dětské komedie Prázdniny pro psa. „Když mu bylo asi čtrnáct let, uvědomil si, že jeho dětská roztomilost končí a jako dospělý herec se nemusí prosadit. Představa, že by se stal neúspěšným hercem, byla pro něj nesnesitelná,“ připomněl Franke. Holý tak po absolvování gymnázia začal studovat práva.

 



Přečtěte si
20tina12
9. 8. 2019 • 13:27

😥🌹

omikron88
29. 2. 2016 • 15:43

se neříká. Doslova řekl "Představa, že jednou budu neúspěšným hercem je nesnesitelná". Ve 13 letech uvažoval o tom, co bude za 10 let.

omikron88
29. 2. 2016 • 15:39

Já taky netvrdil, že nepil. V článku je o jednom pivě s jistým časovým odstupem. Jen jsem chtěl dementovat pohádky o bujaré pitce.

omikron88
29. 2. 2016 • 11:28

trochu Ono nejde jen o jeho hraní. To je jen vrchol ledovce. Tomáš byl dost nadprůměrně inteligentní. Například také ve 12 letech zachránil život dítěte...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.