Kapelu Ortel přirovnali ke Krylovi! Toho prý lidé také zatracovali... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kapelu Ortel přirovnali ke Krylovi! Toho prý lidé také zatracovali...

Kontroverzní kapela Ortel bude letos hlavní hvězdou tradiční Řípské pouti.
Kontroverzní kapela Ortel bude letos hlavní hvězdou tradiční Řípské pouti. (Foto Aha! – M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek, ara )

Kolotoče, střelnice, perníková srdce a tažení proti muslimům. Tradiční Řípská pouť bude mít letos zvláštní pachuť. Starosta obce Krabčice, kde se akce koná, pozval kapelu Ortel. Její písně jsou označovány za rasistické a nenávistné. A starosta? Následně ji přirovnal ke Karlu Krylovi (†49)!

Ortel má velmi širokou škálu posluchačů. Karla Kryla lidé taky nejdřív zatracovali, a pak ho vynášeli do nebes,“ uvedl ve svém vyjádření pro Deník starosta Jiří Šimáček. Následně vyjádření mírnil. „Já jsem neporovnával Karla Kryla s Ortelem, já jsem porovnával časový úsek, což je trošku rozdíl. V nějakém časovém úseku v době socialismu Karla Kryla nebrali, pak se změnila doba a vlastně ty jeho písničky normálně brali,“ řekl Aha!.
Odpůrci přispěchali s peticí požadující zrušení koncertu. „Máme za to, že by akce typu Řípské pouti měla být převážně pro rodiny s dětmi a dospívající mládež, nikoliv pro příznivce xenofobie a nenávisti vůči národnostním, sexuálním či náboženským menšinám. Právě to představuje skupina Ortel,“ prohlašují autoři petice.


Starosta obce Šimáček to odmítl. „Vždycky zveme někoho, kdo se umístil na prvních místech Zlatého slavíka,“ vysvětlil. V soutěži Český slavík se Ortel umístil na druhém místě mezi skupinami, její frontman Tomáš Ortel (40) byl třetí mezi zpěváky. Skutečnost, že se kapela prezentuje nenávistnými texty a její zpěvák působil v neonacistické skupině, mu nevadí. „Spíš se zajímáme o to, jaká je současnost,“ uvedl Šimáček. Pokud by prý skupina porušovala zákon, měla by být zakázaná. „Ty písničky mi přijdou vlastenecké. Vlastenectví v každém z nás přece není špatné, nebo myslíte, že jo? Neříkám, aby to přerostlo do míry nacionalismu,“ podotkl Šimáček a dodal, že texty nejsou xenofobní, spíš pravdivě popisují skutečnosti: „Vždyť si pusťte, co se děje v Sýrii, kolikrát najdete, že tam někomu řežou hlavy. Jestli tohle někdo přenese do písniček...“

Kapela Ortel
Plzeňskou kapelu Ortel založil v roce 2002 Tomáš Ortel (40), vlastním jménem Tomáš Hnídek. První album vydala kapela v roce 2007 a jedna z písní se následně stala hymnou neonacistické Dělnické strany, kterou před šesti lety rozpustil Nejvyšší správní soud. Samotný frontman Tomáš Ortel dříve působil v kapele Conflict 88, před kterou varovala i BIS ve své zprávě o extremismu. Skupina se ve svých textech často ostře vymezuje vůči menšinám.

Musí zvýšit bezpečnostní opatření
Organizátor petiční akce tvrdí, že se již stovky lidí vyslovily pro zrušení koncertu, starosta to odmítá. „To by mě museli přesvědčit úplně jinými argumenty, ne tím, že řeknou nějakou písničku. Nejsem v roli cenzora. Nevím, z jakého důvodu bych to měl rušit,“ uvedl starosta Jiří Šimáček a uznal, že kvůli vystoupení Ortelu budou muset zvýšit bezpečnostní opatření.  

Víte, že...
... Řípská pouť každoročně přiláká tisíce lidí pod nejznámější český vrch?
... se koná poslední dubnovou neděli?



Přečtěte si
reenata
8. 12. 2016 • 13:34

Pan Kryl bojoval,bojoval a krásně to uměl,skláním se pokorně před jeho tvorbou a bojoval by rád i dál,ale bál se ho zřejmě i Havel,který ho poslal raději trapně zpět "jen "k písním,když se hlásil do služby na hradě.Ortel jen křičí,ale nekouše....bojí se více,protože na víc asi nemá.Jen štěká )) a hrabe peníze od lidí,co mu to věří bohužel.

wanaxa
25. 2. 2016 • 10:04

To se všichni po..sra..li? To se Kryl obrací v hrobě!!!

dzery
25. 2. 2016 • 09:37

Pokud vím tak Kryla odsuzovali akorát komunisté.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.