Jirásková by dnes oslavila 85! Zpověď ošetřovatelky: Jiřinka mohla žít, kdyby… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jirásková by dnes oslavila 85! Zpověď ošetřovatelky: Jiřinka mohla žít, kdyby…

Jiřina Jirásková (†81) by dnes slavila své 85 narozeniny. Její ošetřovatelka promluvila!
Jiřina Jirásková (†81) by dnes slavila své 85 narozeniny. Její ošetřovatelka promluvila! (Foto Aha!: Martin Pekárek, David Malík, Martin Přibyl )

Pořád si vyčítá svou rakovinu! Velká kamarádka a ošetřovatelka Jiřiny Jiráskové (†81) je přesvědčená, že herečka tady mohla ještě být a oslavit i své dnešní pětaosmdesátiny. „Kdybych tak vážně neonemocněla, o Jiřinku bych se postarala,“ říká Alena Rýznerová (76), která se potýká s následky ozařování prsu.

Osudem těžce zkoušená žena ví, co říká. Starala se totiž už o hereččinu maminku Antonii Jiráskovou (†98). Byla u ní dokonce, když v roce 1998 vydechla doma naposledy.

Spojili je pejsci

Jiřina si Aleně někdy před 22 lety postěžovala v parku při venčení psů, že by potřebovala někoho k mamince, protože je sama pracovně hodně vytížená. „Měla jsem čas a bydlela jsem jen pár kroků od Jiřinky, tak jsem jí nabídla pomoc,“ vzpomíná nyní těžce nemocná Alena. U herečky přes den pak téměř bydlela a mamička, jak jí herečka laskavě říkala, se dožila pod její péčí úctyhodných 98 let.

Sama trpí

„Kdybych nedostala rakovinu, pečovala bych úplně stejně o Jiřinku,“ říká žena, která je na tom nyní tak bídně, že je odkázaná na péči dcery Jany. „Byla bych ji přiměla, aby to nevzdávala,“ naráží Alena na to, že herečka přestala brát léky i jíst a toužila odejít na onen svět.

Vzpomínka na Kekulovou

Alena byla právě doma u Jiráskové, když přijela z natáčení seriálu Pojišťovna štěstí, kde hrála svéráznou paní Kekulovou. „Všimla jsem si, že nějak pajdá, tak jsem se ptala, co se jí stalo. Jiřinka se praštila do čela: Ježíš, vždyť já už nejsem na place!“

Celý život si vykaly

Prožily spolu spoustu let, Alena doprovázela Jiřinu na její letní byt v jihočeských Malenicích, filmové festivaly i různá natáčení. Viděla tak herečku v různých situacích, ale nikdy nepřistoupila na nabízené tykání. „Měla jsem k Jiřince úctu. Taky se hůř říká jděte do háje, než jdi do háje,“ konstatuje Rýznerová.

»Vaječňák« od Bohdalové

Je poměrně známé, že Jiřina měla stejně jako její maminka nejraději koňak Napoleon. Vínem nebo vodkou ji nikdo moc neuctil. „Já jsem milovala vaječný koňak, který nosila Jiřina Bohdalová. Sama ho dělala, byl vynikající,“ vzpomíná Rýznerová.

Více informací naleznete ZDE!



Přečtěte si
rumungro
18. 2. 2016 • 00:07

Být či nebýt ..., ve stáří s rakovinou ?

peecek
17. 2. 2016 • 20:48

Jiřinka mohla žít, kdyby… .....neumřela.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.