Bořek Šípek (†66) a jeho poslední slova: Se smrtí jsem smířený! Jak bojoval s rakovinou… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bořek Šípek (†66) a jeho poslední slova: Se smrtí jsem smířený! Jak bojoval s rakovinou…

Poslední rozhovor, který loni v říjnu poskytl redaktorce Aha! Kristýně Léblové.
Poslední rozhovor, který loni v říjnu poskytl redaktorce Aha! Kristýně Léblové. (Foto Aha! – David Kundrát, archiv Bořka Šípka, Profimedia.cz)

Špatných zpráv už je od začátku tohoto roku moc! Ve věku 66 let zemřel včera světoznámý architekt Bořek Šípek. Na onkologii Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí podlehl zákeřné rakovině slinivky.

S nemocí bojoval Šípek statečně. Ze začátku se ale svěřil do rukou lékařů ve španělském Madridu. „Jsem tam trochu za pokusného králíka. Já posloužil vědě a ona posloužila mě,“ řekl loni v říjnu po návratu do Prahy.

Celý podzim se pak objevoval ve společnosti. Nebál se ukázat bez vlasů a s propadlými tvářemi. Bojoval statečně! V říjnu zahájil svoji retrospektivní výstavu v pražském Tančícím domě. Na začátku listopadu dokonce přišel podpořit svoji expartnerku a matku svého syna Artura (12) Leonu Machálkovou (48) na přímý přenos taneční soutěže StarDance.

Pak ale nastal radikální zvrat! V sobotu 28. listopadu, v den předávání Slavíků, na které dorazil s rakovinou bojující Karel Gott (76), nastoupil Šípek na onkologii Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Starali se tam o něj stejní lékaři, kteří v té době zachraňovali také Karla Gotta. Architektův stav se postupně zhoršoval. Chvíli byl doma, chvíli v nemocnici. Tam také včera jeho vyčerpané srdce dotlouklo...

Vůbec poslední rozhovor poskytl Bořek Šípek deníku Aha! loni na začátku října! A to na vernisáži svých děl v pražském Tančícím domě. 

Pane Šípku, jak se cítíte?

„Jak se může člověk cítit, když je obklopen novináři a dává jeden rozhovor za druhým?“

Jsou tu přece kvůli vám…

„Důvod ale nejsem já, důvod jsou ty věci, který tady jsou. Já bych byl radši kousek stranou…“

Kolik kusů vystavujete?

„Nevím sám. Sto až dvě stě. Nejstarší objekt tady je z roku 1977, takže skoro nějakých 40 let mojí práce.“

Pořád tvoříte?

„Pořád. Mě moje práce neuvěřitelně baví. Naplňuje můj život. Dalo by se i říct, že mě drží nad vodou.“

Myslíte v těžkém boji s nemocí? Jak ho zvládáte?

„Cítím se dobře.“

A bude to ještě lepší?

„No, zatím ty perspektivy tak vypadají.“

Proč se léčíte v Madridu, a ne doma?

„I tady máme skvělé odborníky na onkologii, ale tam mají navíc možnost klinických výzkumů. Dá se říct, že jsem v nich posloužil – a ještě s radostí – trochu jako pokusný králík.“

Vaše výstava nesla název Odsouzenci na smrt. Jste připraven i na ni? Jste s ní smířený?

„No jistě! Ale to je snad každej, ne?“

Má tři syny

Po architektovi zůstali tři synové. V roce 1983 se emigrant Šípek přestěhoval do Amsterdamu, kde se oženil s tanečnicí Bambi Uden. Ta mu porodila syny Dalibora (29) a Milana (31). Koncem milénia ale rodinu opustil, a to kvůli Leoně Machálkové, která mu pak v roce 2003 v Thajsku porodila syna Artura (12). Vztah jim vydržel 10 let, rozešli se v roce 2009, paradoxně nedlouho poté, co se Šípek s Bambi konečně rozvedl!

Více o tématu naleznete ZDE!



Přečtěte si
ararat
15. 2. 2016 • 08:21

dutchschulz no mícháš dvě věci dohromady...máš na svůj názor právo,ale nezaznamenala jsem,že by B.Š. se nečím podílel na politice posledních 25-ti let,byl pouze kamarádem V.H.a už si podle sebe spojíš dohromady.Napiš konkrétně co udělal B.Š.proti lidem.Něco ukradl nám nebo tobě?A jestli po něm bude někdo truchlit či né už není v naši kompetenci.Prostě umřel člověk a nikdo si takový konec nezaslouží ani vy ani já a ani ostatní.Trochu piety nikomu neuškodí.Pořád jsme jenom lidé a být agresivní není na místě.To je můj názor.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.