Poslední díl Případů 1. oddělení: Našli jsme skutečného vyšetřovatele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslední díl Případů 1. oddělení: Našli jsme skutečného vyšetřovatele!

Hlavního vyšetřovatele hraje v seriálu Filip Blažek.
Hlavního vyšetřovatele hraje v seriálu Filip Blažek. (Foto Česká televize/Petr Čepela)

Epizodu s názvem Tělo z nových Případů 1. oddělení vidělo v pondělí rekordních 1,9 milionu diváků. Natočena byla podle skutečného mordu, který před devíti lety otřásl i otrlými vyšetřovateli! Kapitán Aleš Preis vzpomíná na hrůzy, které vrah své oběti způsobil.

V roce 2007 zmizela Marcela Sekáčová (†37) z Prahy. Policie při jejím hledání našla vůz s jejím cestovním pasem. A začala se zajímat o jejího milence, doktora Václava Mikuše (49), který také záhadně zmizel. Nakonec ho policisté zadrželi v Německu. Měli vraha, ale tělo nikde! Mikuš byl odsouzen na šest let za zbavení osobní svobody. Odvolal se. Pár dní před soudem ale tělo doslova vyplavalo – na hladinu Orlické přehrady!

„Rybáři to popisovali takovým hororovým způsobem, že vypluly bubliny na hladinu a z těch pak plastová bedna. Když k ní připluli a dostali ji na břeh, podívali se dovnitř, a bylo jim hned jasné, že budou muset volat policii,“ řekl v roce 2008 v pořadu Tísňová linka vrchní vyšetřovatel Aleš Preis, jehož v krimiseriálu ČT ztvárňuje Filip Blažek (42).

„Provedli jsme genetickou expertizu krevních stop a výsledkem bylo, že profil odpovídá hledané Marcele Sekáčové,“ řekl tehdy ředitel Kriminalistického ústavu Praha Pavel Kolář. Experti navíc zjistili, že žena před smrtí neskutečně trpěla. Na hlavě měla igelitový pytel, pásku přes ústa i nos, svázané ruce a nohy! 

Exmilenec však dál trval na své nevině. „Hledali jsme další spojitost mezi Mikušem a tou bednou. Při domovní prohlídce jsme v dílně našli mimo jiné sadu vrtáků,“ usmál se při vzpomínce vyšetřovatel. Díky domovní prohlídce se zjistilo, že jeden z nich je stejně veliký jako otvor v bedně a podle testů na něm zbyla barva z bedny! Vrah měl navíc při zatčení u sebe deku se stopami krve, které prokazatelně patřily oběti!

Vrah přesto zapíral i před soudem, který mu nakonec nafařil 14 let natvrdo. „Tu pravdu si s sebou Marcela odnesla, pak už ji ví jen Mikuš a ten svou trapnou hru o nevině hraje až do konce,“ uzavřel tehdy případ člen pražské mordparty.

Seriál versus skutečnost

Zakrvácenou deku, kterou měl vrah u sebe při svém zatčení v Německu, nahradili tvůrci seriálu prstenem. „Mikuš s tou dekou procestoval svět, měl ji s sebou v Egyptě, Izraeli, Rakousku, Slovensku a nakonec v Německu. Přestože to tak opravdu bylo, raději jsme tu historku nahradili prstenem,“ řekl deníku Aha! zdroj z natáčení seriálu.

Blažek okoukal fígle od kapitána!

Předobrazem seriálového kapitána Martina Pražáka, kterého hraje Filip Blažek, je právě kapitán Aleš Preis. Herec se s ním dokonce radí! Např. jak má sejmout člověka, když utíká. „Existují na to postupy, ale Aleš mi prozradil, že ve skutečnosti o tom člověk nemá čas přemýšlet. Stejné je to s nasazováním pout, postup znáte, ale realita je jiná. Občas se mi kolega-herec vzpouzel tak, že jsem mu musel přisednout krk, pak polevil,“ smál se Blažek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.