Herec Kabir Bedi slaví 70: Krutý život Sandokana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herec Kabir Bedi slaví 70: Krutý život Sandokana!

Sandokan
Sandokan (Foto: Reuters, ara)

Pirátům dnes asi vévodí Jack Sparrow, jenomže většina z nás má z dětství úplně jiný idol tohoto ražení. Ano, dneska si to můžeme přiznat, milovali jsme příběhy odvážného a spravedlivého Sandokana. Kultovní televizní seriál, který ovlivnil hned několik generací, měl minulý rok 40. výročí od premiéry. A včera představitel hlavního hrdiny, indický herec Kabir Bedi, slavil už 70. narozeniny.

Rád přiznal, že bez charakterního Sandokana by ho zřejmě nikdo ani neznal. Nedostával by role po světě, zůstal by navždy indickým televizním hercem.
Tygr z Malajsie (nebo Mompracemu), jak se dobrodruhovi přezdívalo, vtrhl na naše obrazovky začátkem 80. let minulého století a stal se naprostým fenoménem. Diváci znudění programem řízeným komunisty se konečně dočkali žánru, po kterém dlouho bažili. A režimu se pořad líbil, protože boj proti imperialistickým Britům zapadal poplatně do ideologie. Nicméně prostředí, charismatický hrdina, intriky, to vše zabralo.

Nikdy mi nedali roli Othella

Šestidílná italská dobrodružná série ovládla Evropu i Jižní Ameriku a z Bediho rázem udělala hvězdu. Sláva sice indického herce uvěznila ve škatulce akčního hrdiny, přesto je ale za obsazení již zesnulému italskému režisérovi Sergiu Sollimovi vděčný. „Je to moje životní role i osud. Teprve po Sandokanovi se začaly dít velké věci v mém životě. Byl jsem sice v škatulce dobrodruhů, nikdy jsem nedostal třeba roli Othella, ale i tak to bylo krásné.“

Evropa ho milovala

Po studiu historie se Kabir Bedi přestěhoval do Bombaje, kde začal hrát v divadle, postupně se ovšem přesunul před televizní kamery, nejdříve do reklam a později do bollywoodských filmů. Kromě domácích produkcí si ho všimli i Američané a objevil se v nekonečných seriálech, jako jsou General Hospital nebo One Life to Live. V roce 1976 si ho pak italští filmaři vybrali jako představitele Sandokana a evropské publikum si ho zamilovalo. V Německu získal cenu čtenářů časopisu Bravo, v Itálii mu dokonce udělili rytířský řád, v tehdejší ČSSR byla trička z poutí s jeho podobiznou nejžádanějším zbožím. Přesto lidé netušili, že je z Indie a měli ho za Itala, Rusa, Jihoafričana či Afghánce.

„Itálii jsem si zamiloval, tady jsem hvězdou. Italové mají pocit, že jsem jejich a to je milé.“ Zajímavé je, že doma v Indii ještě nedostal žádnou cenu. Po světě ale desítky. „Nevadí mi to, nedělám film a divadlo pro ceny,“ směje se věčně dobře naložený herec.

Hrál 
i v Bondovce! Záporáka…
Do světa filmu se dostal ve velkém stylu, rovnou rolí pravé ruky záporáka v Bondovce Chobotnička. Jako ďábelský, ale tichý Gobinda podlehne Jamesi Bondovi v podání Rogera Moorea v napínavé scéně boje na střeše letadla, ze které se nakonec zřítí. I do dnešní doby je jediným bollywoodským hercem, který se kdy v Bondovce objevil.
Exotický zjev mu pak pomohl dostat se k rolím ve slavných amerických seriálech, v Čechách oblíbené Dynastii si střihl Farouka Ahmeda, objevil se i v To je vražda, napsala, Knight Riderovi či detektivce Magnum.

Žil jsem hippie život
V osobním životě se mu ale jako v tom profesním nedařilo. Tři jeho manželství skončila rozvodem. Nevyšlo to ani s tanečnicí Protimou (později zahynula pod sesuvem půdy při slavnostech v Bombaji), návrhářkou Susan Humpreys ani rozhlasovou a televizní moderátorkou Nikki. „Žil jsem tak trochu hippie životem. Měl jsem rád ženy, využíval jsem svého zjevu, popularity.“ Přiznává experimenty s LSD, armádu milenek.
V prvním manželství se mu narodily dvě děti, Pooja, ze které se stala novinářka, a Siddharth. Ten dlouho bojoval se schizofrenií a v roce 1997 spáchal sebevraždu. „To jsou věci, které neovlivníte. Ale ony ovlivní váš život. Bylo mu šestadvacet. Po lécích se cítil hůř než bez nich. Vyzkoušel různé druhy léčby jako ayurvédu, tai či, meditaci. Vytvořil si dokonce vlastní internetové stránky o depresi. Nakonec neunesl obrovskou duševní bolest a pocit, že žije pořád jakoby v mlze.“
V roce 2005 našli v bombajském bytě mrtvou jeho přítelkyni a údajně fatální ženu jeho života, herečku a modelku Parveen Babi (†55). Zemřela na gangrénu, měla silnou cukrovku a odmítala se léčit. Přestože už spolu nebyli, zasáhlo ho to velmi silně. Syna Adama má s Britkou Susan, ten se věnuje modelingu a stejně jako otec herectví.

Už roky slavím padesátku
Ze sedmdesátky si velkou hlavu nedělá. „Už roky slavím každý rok padesátiny,“ směje se. Za mladistvý a svěží vzhled podle vlastních slov vděčí genetice, občas si zacvičí. A mládne zřejmě i po boku své o 29 mladší manželky Parveen Dusanj. Ta je ještě o čtyři roky mladší než jeho dcera Pooja, která ovšem toto manželství nelibě nese a s otcem se rozhádala. Když jí odkázal dům, ve kterém ještě bydlel, nařídila se mu odstěhovat. „To víte, děti,“ opáčí lakonicky. Sarkasmus miluje. „Vždycky jsem se snažil být dobrým otcem, ale asi se mi to moc nedařilo.“



Autor:  ehr

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.