Tvůrci seriálu v koncích: Romští herci odmítli roli vraha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tvůrci seriálu v koncích: Romští herci odmítli roli vraha!

Na obrazovce vraždil Ondřej Hampl.
Na obrazovce vraždil Ondřej Hampl. (Foto Aha! – Karel Kopáč a Česká televize)

Doživotně odsouzený Luboš Miko (57), který v srpnu 2009 popravil taxikáře a pokusil se zabít dvě ženy, zavařil i tvůrcům Případů 1. oddělení. Najít herce podobného vrahovi romského původu, který by ho ztvárnil ve včerejším díle s názvem Informátor, byl pro celý tým tvrdým oříškem.

„Důvod byl jednoduchý. Žádný Rom vám nezahraje vraha,“ vysvětlil deníku Aha! scenárista Jan Malinda (33). Navíc muž musel být menšího vzrůstu, aby odpovídal alespoň trochu skutečnosti. „Snažíme se držet reality, jak jen to jde. Jenže tentokrát to nebylo možné. Představitele vraha jsme hledali několik měsíců. Byli jsme i na Slovensku, dokonce do Maďarska jsme jeli,“ zavzpomínal dramaturg krimiseriálu ČT Tomáš Feřtek (53).


„Pozvali jsme na konkurz romské herce, kteří se osvědčili i v jiných filmech, jenže když už jsme někoho našli, kdo by se na to hodil, tak to okamžitě odmítl,“ podotkl dramaturg. Nakonec si vraha taxikáře zahrál člen amatérského souboru Malé divadlo z Kolína Ondřej Hampl.
Jak to bylo doopravdy
V pořadí 41. doživotně odsouzený v Česku, to je Luboš Miko. Slovenský bezdomovec v Praze v srpnu 2009 zabil dvěma střelnými ranami do hlavy taxikáře. Tělo hodil do kunratického rybníka a vůz zapálil. Poté při vloupání do bytu pobodal starší ženy do hlavy a hrudníku. Do třetice přepadl Vietnamku nesoucí tržbu z obchodu. Mačetou jí uřízl články několika prstů, aby pustila kabelku s penězi.

Záměna místa
Tvůrci »Případů« se vždy snaží točit na skutečném místě činu, někdy to ale podmínky štábu nedovolují. Díl Informátor se sice odehrával v pražských Kunraticích, ale natáčel se v Dubči. „Někdy jsou nám pravé lokace nedostupné. Buď se tam nemůžeme dostat s veškerou technikou, nebo nám třeba městská část nedá povolení,“ vysvětlila deníku Aha! asistentka režie Markéta Hauznerová, která má na starost přípravu rekvizit.

Otužilá mrtvola
Představitel zavražděného taxikáře si musel v ledové vodě »zaplavat« hned dvakrát. Poprvé kvůli focení, podruhé kvůli natáčení. (Fotky vznikaly dřív než záběry plovoucí mrtvoly.) „Točilo se na začátku března, byla strašná zima. Do vody jsme nemohli hodit jen tak někoho, takže jsme našli otužilce z Plzně. Jenže něco jiného je plavat a hodinu ležet na hladině! Pod oblečení jsme mu museli dát neopren,“ prozradila Hauznerová detaily z natáčení.

»Podraz« na diváka
Dnešní technika dokáže oko diváka lehce oklamat. Mrtvola v rybníce totiž ve skutečnosti plave v potoce! „Když jsme přijeli natočit hledání mrtvoly, na rybníce byl tlustý led. Strašně se ochladilo. Museli jsme během chvíle situaci vyřešit, tak jsem běhala po okolí a našla potok, které nezamrzá,“ popisuje situaci pomocná režisérka pro rekvizity s tím, že grafici pak strávili dva dny tím, aby opticky udělali z jezera rybník.

Požár vozu
Auto, které patřilo zavražděnému taxikářovi, musel šťáb zapálit dvakrát! Opět se přehodil harmonogram natáčení a scéna, kdy policisté vidí v novinách ohořelý vrak, se točila dřív než hoření vozu. „Aspoň jsme si to vyzkoušeli. Jednou jsme zapálili jen kvůli fotkám nepojízdný vrak na Praze 9. A za týden se točila akce, kdy jsme pořídili stejný typ vozu,“ vysvětlila Aha! Hauznerová.



Přečtěte si
havran2
13. 1. 2016 • 09:20

STAČÍ ZAJÍT DO KRIMINÁLU,TAM JE CIKÁNŮ DOST.

honzina
13. 1. 2016 • 04:36

K tomu lze napsat jediné... Zase se mi chce zvracet!!!!!!!!

anka
12. 1. 2016 • 21:32

V CR zije pres milion Romu, ale ve vetsine ceskych filmech a serial jako kdyby neexistovali.

dandova
12. 1. 2016 • 19:32

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.