Vnučka Jana Wericha (†75): Kruté dětství! Dědečka tajila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vnučka Jana Wericha (†75): Kruté dětství! Dědečka tajila!

Werichově vnučce zemřela biologická matka, když jí bylo 13 let.
Werichově vnučce zemřela biologická matka, když jí bylo 13 let. (Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, ara)

Takto vypadá jediný žijící potomek Jana Wericha (†75). Snímek jeho vnučky Zdeny Kvapilové (48), které se od narození říká Fanča, se bohužel podařilo získat po 24 letech při velmi smutné události.

Fanča včera dala navždy poslední sbohem své druhé mamince. Werichově vnučce zemřela biologická matka, když jí bylo 13 let. Poté si ji vzala do opatrovnictví Daniela Paková (†70), která odešla loni na Štědrý den. Poslední rozloučení s učitelkou fyziky a později ředitelkou gymnázia proběhlo v Ústřední obřadní síni na Olšanských hřbitovech a Fanča samozřejmě nechyběla. Ztráta to pro ni byla možná daleko bolestnější, než když přišla o svou matku Janu Werichovou-Kvapilovou (†45). A není divu. Vždyť to byla její Dana, se kterou vyrůstala, prožívala pubertu a získala s ní i dva brášky – Tomáše (47) a Jirku (42). Ti na ni také čekali, když přijela ze Švýcarska, kde se svým manželem a dcerou Janou (18), Werichovou pravnučkou, žije.


Druhou maminku Danu, která se většinu života prala se zákeřnou cukrovkou, Fanča viděla deset dnů před smrtí v nemocnici. Vše vypadalo velmi nadějně, Daniela ale náhle dostala infekci, a s ní už se tělo bohužel poprat neumělo...

Kruté dětství
V roce 1980 zemřela Fančina babička Zdenka a zanedlouho po ní i dědeček Jan. Za rok svůj boj ze zákeřnou rakovinou vzdala i maminka Jana. Už když na tom byla hodně špatně, poprosila kamarádku Danielu, jestli by se k nim do paneláku na Proseku nemohla nastěhvat Fanča. Vlastní táta o ni totiž po rozvodu nejevil zájem. Když Jana umřela a Dana se vrátila z nemocnice domů, Fanča se zrovna nakrucovala před zrcadlem. Když viděla Daninu uplakanou tvář, hned jí bylo všechno jasné. „Najednou ztuhla a zakřičela: Ne! Bylo to moc a moc smutný...” vzpomínala její opatrovnice Daniela.

Dědečka tajila
Fanča nikdy nebyla ráda, když jí dávali lidé znát, že je vnučkou Jana Wericha. Bylo jí to nepříjemné. A už úplně nesnášela, když se jí říkalo Werichno. Nechtěla prostě být vůbec ničím výjimečná. Naopak se snažila se svými vrstevníky splynout. Jednou se jí kamarádka zeptala: „Proč nemluvíš o dědečkovi, ty se za něj stydíš?“ Fanča odpověděla: „Ne, ale ty bys mě potom neměla ráda.“ A kamarádka zareagovala: „Prosím tě, to byl tvůj dědeček Hitler, nebo co?“ Nikdy se také nestala herečkou, i když jako malá na přání dědečka hrála ve filmu i divadle. Šla raději studovat na filozofii dvouobor pedagogika-ošetřovatelství.



Přečtěte si
majojo
21. 11. 2016 • 23:15

Za dědu se stydí, ale dědictví bere.

vilon1
6. 1. 2016 • 16:47

Tak opět neinformovanost buláru, je směšná. Má ještě jednu vnučku, jen se o ní neví, je pilotem US AIR FORCE a se jí daří velice dobře

dandova
6. 1. 2016 • 11:13

Je jediná dědička, tak co. S vámi se prostě nerozdělí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.