Honza málem mrtvolou... Korn a spol.: V obležení rakoviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Honza málem mrtvolou... Korn a spol.: V obležení rakoviny!

Fotografie
Fotografie (internal)

Obklopeni rakovinotvornými látkami! V tomto prostředí se ocitli Slávka Budínová (†78), Petr Nárožný (77), Naďa Konvalinková (64) i Jiří Korn (66) během natáčení pohádky Honza málem králem.

Zatímco dnes je azbest považován za zdraví nebezpečnou látku, za dob socialismu se z něho stavělo jako o závod. Byl to i případ pohádky o Honzovi. Kromě přírodních materiálů, jako je dřevo, železo, pálené cihly a vápno, bylo na výrobu kulis kuchyně na statku použito podle dobových záznamů také 40 kilogramů rakovinotvorného azbestu!


Všem hercům, kteří se v pražských hostivařských ateliérech pohybovali, tak hrozilo velké riziko vdechnutí mikroskopických pevných částic, které mohou poletovat ve vzduchu a odtud se dostanou do plic. Největší riziko tak podstoupila představitelka selky Slávka Budínová a Mařenka v podání Nadi Konvalinkové, které se v kuchyni vyskytovaly nejčastěji. A samozřejmě Korn, který vařil proslulou sekyrkovou polévku.

Přečtěte si
-bello-
31. 12. 2015 • 18:15

Jo, kdyby někdo hodil na youtube celé " Hrátky s čertem " se Smolíkem a Bekem atd. , letos opakovali a já zase prošvihla

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.