Tajemství Tří oříšků pro Popelku: Trávníčka daboval herec, kterého zabila tramvaj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemství Tří oříšků pro Popelku: Trávníčka daboval herec, kterého zabila tramvaj!

Z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku.
Z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. (ara, reprofoto Tři oříšky pro Popelku)

Filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku prošla nedávno digitálním restaurováním, které dílo zbavilo poruch filmového pásu a odstranilo namodralý odstín způsobený stárnutím materiálu. Diváci si tak mohli vychutnat pohádku v plnokrevných barvách bez jakéhokoliv třasu. Digitalizací prošla i zvuková stopa, kde už ale k některým zásahům záměrně nedošlo.

Teoreticky by totiž mohly být Tři oříšky pro Popelku dodatečně nadabovány. Když režisér Václav Vorlíček do role prince obsadil Pavla Trávníčka, vybral si ho pro jeho romantický vzhled. Pak ale přišel problém, na který režisér narazil až během natáčení. Pavel Trávníček byl už tehdy nadějný herec, ale z Brna si přivezl silný moravský akcent, který by pohádku zparodoval.  A tak se Václav Vorlíček rozhodl Trávníčka nechat předabovat Petrem Svojtkou, který měl podobný hlas. Tento herec Trávníčka zastoupil, avšak o devět let později sám tragicky zemřel, když se pod vlivem alkoholu vezl na spojovací tyči mezi dvěma tramvajovými vozy.

Dnes už Pavel Trávníček hraje bez moravského přízvuku a mohl tedy teoreticky svůj hlas v rámci digitalizace dodabovat. Jenže i jeho hlas mezitím nabral plné mužské hloubky, takže by to byly změny spíš k horšímu. Smiřme se zkrátka s tím, že filmový princ je v pohádce stvořen dvěma herci – tělem Pavla Trávníčka a hlasem Petra Svojtky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.