Jiří Suchý vidí hodně rudě! Dostal totiž nechtěný dárek k Vánocům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jiří Suchý vidí hodně rudě! Dostal totiž nechtěný dárek k Vánocům!

Zčervená, zčervená, když jí hladím ramena, přečetla si někde asi, co to znamená. Zejména, zejména, lásky slova plamenná zapůsobí tak, že coby růže zčervená.  Slíbila mi cestou z kina, že si jednou  všechno vynahradím, vynahradím. Teď však mluví o počasí, zatím stačí, že jí vlasy hladím, vlasy hladím.  Stojí tu tichá a zmatená, bez falše a bez věna, ze všech nejvíc se mi líbí, že je červená.
Zčervená, zčervená, když jí hladím ramena, přečetla si někde asi, co to znamená. Zejména, zejména, lásky slova plamenná zapůsobí tak, že coby růže zčervená. Slíbila mi cestou z kina, že si jednou všechno vynahradím, vynahradím. Teď však mluví o počasí, zatím stačí, že jí vlasy hladím, vlasy hladím. Stojí tu tichá a zmatená, bez falše a bez věna, ze všech nejvíc se mi líbí, že je červená. (Foto: ČTK)

Tak za tohle klíči nezvonil! Slavný divadelník a písničkář Jiří Suchý (84) dostal k Vánocům nechtěný dárek od slovenských komunistů. Do svého předvolebního spotu ukradli jeho píseň Zčervená!

Kauza, na kterou upozornil deník Právo, ho pořádně nadzvedla. „Na internetu jsem se objevil, jak rozšafně zpívám píseň Zčervená, aniž bych tušil, že to zpívám v předvolebním klipu Komunistické strany Slovenska (KSS). Ať lovím v paměti jakkoliv, nemohu objevit žádný důvod, proč bych tuto stranu měl podporovat,“ napsal Suchý na sociální síť Facebook.


Klip raději stáhli
Upozornil také, že KSS použila písničku, jejímž spoluautorem je zesnulý Jiří Šlitr (†45), bez jeho souhlasu a že se obrátí k Ochrannému svazu autorskému.
Slovenští komunisté, kteří na rozdíl od těch českých neměli už takřka deset let jediného poslance, doufali, že na chytlavou melodii nalákají voliče. Klip už ale raději stáhli. „Autor nápadu chtěl jen využít popularity písničky, ale udělal to nešťastnou formou,“ omluvil se ústřední tajemník strany Štefan Fábry.


Bolševiky nemusel
Píseň z dílny legendární semaforské dvojice přitom není ani trochu politicky angažovaná. Je o mladé slečně, která »zčervená, zčervená, když jí hladím ramena«.
Sám Suchý měl navíc ke komunistickému zápalu vždy na míle daleko. Po sovětské okupaci v roce 1968 podepsal 2000 slov, roku 1977 odmítl podepsat Antichartu. Jeho tvorbu průběžně omezovala cenzura, jeho možnost působení byla snižována a kamarádi na něho donášeli Státní bezpečnosti.


Dostane peníze?
Nyní je možné, že mu z bolševiků konečně něco kápne! „Budeme samozřejmě hájit práva autora, kterému poskytneme právní servis a budeme žádat náhradu za neoprávněné užití díla a hrubé porušení autorského práva,“ napsala Aha! mluvčí Ochranného svazu autorského Šárka Chomoutová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.