Michal Hejný: Smutný konec pohádkového rošťáka ze Saxany! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Michal Hejný: Smutný konec pohádkového rošťáka ze Saxany!

Michal Hejný zemřel v osamění...
Michal Hejný zemřel v osamění... (Foto: archiv Blesku, Profimedia)

Herce Michala Hejného (†41) si všichni pamatujeme jako nezapomenutelného rošťáka v pohádce Dívka na koštěti. Ač studoval prestižní hereckou školu, nikdy se mu nepodařilo prosadit ve vlastní kariéře. Smutný byl i jeho konec…

Michal se narodil v rodině vědeckých pracovníků. Po základní škole byl přijat na hudebně dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze. Později přešel na DAMU, odkud byl však vyloučen. Příčinou byl spor s vyučující komunistkou Světlou Amortovou.

Na DAMU byla jeho spolužačkou i Simona Stašová, která na něj dodnes vzpomíná. „Uměl se třeba bleskurychle naučit jakýkoli jazyk! A plynně jich ovládal asi šest. Taky byl skvělý muzikant – písně Barbry Streisand dokázal zazpívat tak, že se to nepoznalo od originálu,“ řekla o něm Blesku.

V roce 1978 vycestoval do Itálie, odsud pak emigroval do USA. Zde nastoupil na slavnou hereckou školu Lee Strasberga, studium však nedokončil a vzdal se i své herecké kariéry. Do Česka se vracel hlavně pracovně, podle informací Blesku stál jako překladatel u zrodu několika amerických muzikálů. Vlastní kariéru se mu však nikdy nastartovat nepodařilo.

Hejný byl homosexuál a bohužel se v Americe nakazil virem HIV. Když se tato zpráva roznesla mezi jeho známými v Praze, nikdo už se s ním nechtěl setkat. Tehdy se ozval i Simoně Stašové, zda ji může navštívit. „Odpověděla jsem slušně, že za mnou bohužel ne, jelikož čekám v sobě nový život. A ať se na mě nezlobí,“ popsala Stašová jejich poslední korespondenci. U Hejného propukla nemoc AIDS, které v osamění podlehl.

 



Přečtěte si
Celebrity-chachacha
13. 12. 2023 • 09:33

Stašová ,Stašová. Tak to bylo hnusný . Jej nepřijmout !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.