Životní příběh herečky Jitky Frantové Pelikánové (83), která dobyla Itálii: Dostane metál od Zemana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Životní příběh herečky Jitky Frantové Pelikánové (83), která dobyla Itálii: Dostane metál od Zemana!

S prezidentem Milošem Zemanem po představení Moje pražské jaro.
S prezidentem Milošem Zemanem po představení Moje pražské jaro. (Foto archiv a ČTK)

Bude na Pražském Hradě přijímat z rukou Miloše Zemana (71) státní vyznamenání. Herečka Jitka Frantová Pelikánová (83) urazila od dob robota Emila dlouhou cestu. S manželem Jiřím Pelikánem (†76), který byl jedním z protagonistů pražského jara 1968, musela odjet do Itálie, kde nakonec dostala státní řád za zásluhy.

V 60. letech byla velmi populární. Po studiích na JAMU se stala členkou pražského Rokoka. Vedle toho točila pro dětské vysílání příběhy s Robotem Emilem, tehdejší oblíbenou postavičkou. Kdyby nezasáhla okupace v roce 1968,  byla by zřejmě stejnou legendou jako Štěpánka Haničincová (†68). Blonďatá představitelka tety Boženky si ale vzala za manžela ředitele Československé televize Jiřího Pelikána. Muže, kterého si jeho podřízení pro výjimečné vlastnosti velice považovali. Právě díky němu televize mnohem svobodněji informovala o politickém dění. V srpnu 1968 se mu ale právě to stalo osudným. „Manžela okamžitě odvolali a mě vyhodili z Rokoka. Odvážný ředitel Hudebního divadla v Karlíně  mi sice nabídl novou smlouvu, ale brzy mi stejně zakázali veškerou uměleckou činnost. Kolegové se nesměli se mnou stýkat,“ vzpomíná na těžké chvíle Pelikánová.


Zůstali v emigraci
Manžela sesadili z ředitelské funkce a poslali ho na nižší diplomatický post do Itálie.  Jitka ho následovala do Říma, kde v roce 1969 oba požádali o politický azyl. „Měli jsme se neprodleně vrátit do Prahy. Rozhodli jsme se zůstat v Itálii. Bez peněz, bez práce a neustále pronásledovaní českou tajnou policií,“ vzpomíná Pelikánová. V roce 1972 byla za emigraci v Praze odsouzena ke třem rokům vězení. Manželé Pelikánovi se ale ve světě neztratili. Pelikán uměl šest jazyků, měl důležité kontakty, a když získal italské občanství, stal se dokonce v roce 1979 poslancem Evropského parlamentu. Jitka se vrátila ke své profesi, prorazila na divadelní scény v Itálii i Německu. Točila pro televizi, získala mnohá ocenění. Po roce 1989 se na skok vrátila domů. Natočila tu například nedávno reprízovaný »televizní román« Konec velkých prázdnin, ve kterém ztvárnila matku hlavní hrdinky Vilmy Cibulkové (52). Pak se znovu vrátila za mužem do Milána.


Napsala hru
V roce 1999 podlehl Pelikán po dlouhém boji rakovině. Jitka už zůstala v Itálii. Hrála divadlo, psala knihy. V roce 2008 představila divadelní hru Moje pražské jaro, kde po 40 letech připomněla dramatické události. „Úspěch byl jak v Římě, tak v Brně a Praze tak velký, že jsem tomu nemohla ani uvěřit,“ přiznala. Dostala díky tomu od italského prezidenta Řád za zásluhy. Ten, který dostane 28. října z rukou naší hlavy státu, bude mít čestné místo vedle nej.



Přečtěte si
majojo
8. 10. 2015 • 18:28

No já se picnu, prej paní Jitka. To už j skoro jako paní Dagmar. Ta by si z Pelikánové měla vzít příklad, za pár let bude s tím botoxem vypadat taky takle.

.-bello-
8. 10. 2015 • 13:32

Tak to prrrr!! Já jako stará komunistka o tom musím něco vědět !

.-bello-
8. 10. 2015 • 13:28

Jsem starší žena 64/167/85 3 povadlá prsa A přesto si dovolím nabízet ero. služby a to orál až do konce, anál , fist , lízání zadečku a koulí, masáží prostaty, pissem a další dle telefonické domluvy. U mne je taky možná erotická i relaxační masáž. Je možné se sejít u Mě nebo i u tebe i v autě mám ráda divočinku ! Jsem příjemná férová a diskrétní žena co si na nic nehraje, přesto to mám ráda. . Pojď si hrát ! ..Pá pá tvoje Beladona

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.