Náklaďák smrti v Rakousku ukrýval 71 mrtvol! Těla udušených běženců v rozkladu vynášeli policisté celou noc! Po řidiči bestii se slehla zem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Náklaďák smrti v Rakousku ukrýval 71 mrtvol! Těla udušených běženců v rozkladu vynášeli policisté celou noc! Po řidiči bestii se slehla zem!

Policisty čekal v útrobách vozu hrůzný nález!
Policisty čekal v útrobách vozu hrůzný nález! (Foto: Reuters)

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska bylo přes 70 těl běženců. Dnes to podle agentury APA oznámil mluvčí rakouského ministerstva vnitra Alexander Marakovits. Nová bilance značně překonala původní odhady policie, která ve čtvrtek uvedla, že mrtvých bude dvacet až padesát. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. List Kronen Zeitung s odvoláním na své zdroje uvedl, že v Maďarsku policie zadržela tři převáděče, kteří tragickou cestu organizovali; rakouské ministerstvo vnitra to podle Reuters nepotvrdilo.

"Kolegové pracovali celou noc a vynášeli těla," citoval list Kronen Zeitung policejního mluvčího Helmuta Marbana. Podle DPA nasadila policie na vyprošťování těl 20 lidí. List Kronen Zeitung s odvoláním na své zdroje napsal, že mrtvých je 71 a že mezi nimi zřejmě nejsou děti. Po řidiči, který uprchl, se pátrá.

Auto s maďarskými poznávacími značkami, které v minulosti patřilo slovenské firmě, bylo nalezeno odstavené na dálnici nedaleko hranic s Maďarskem. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice.

Z dosavadního rozsáhlého pátrání po řidiči vyplývá, že stopy vedou do Rumunska, jehož občan vozidlo v Maďarsku zaregistroval. Hlavní organizátoři tragické cesty jsou podle Kronen Zeitung v Rumunsku. Podrobnosti o třech členech pašerácké sítě, kteří byli údajně dopadeni v Maďarsku, list neuvedl. O několika zadržených informovala i APA.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová dnes v reakci na tragickou událost vyzvala k větší solidaritě mezi členskými státy Evropské unie při řešení uprchlické otázky , především pak ke spravedlivému přerozdělení žadatelů o azyl. Rovněž řekla, že by uvítala vytvoření záchytných center OSN v krizových oblastech a u vnějších hranic EU, kde by lidé získali možnost do unie odcestovat legálně.

Rakouské úřady očekávají, že v nadcházejících dnech se počet běženců přicházejících do země přes Maďarsko zvýší. Policie v Burgenlandu, který s Maďarskem sousedí, a také v Štýrsku a Korutanech proto dostane posily.

Přečtěte si
mekanik
29. 8. 2015 • 08:40

Bel ahoj lásko dnes až se vrátíš z fotka tak chvatej domů ať si můžeme udělat ty víš co viď.pa lásko

-bello-
29. 8. 2015 • 00:45

setug děti tam nebyly to za a) za b) nevím kolik přesně % se reálně odhaduje, že je v nich terorisů, odhad je 20 000 kusů ! ( a že mezi nima jsou si piš!!! ) a za c) nelituj předčasně, Arab nikdy nikdy nemá slitování a je zákeřnej a EU začíná být jeho arabskou kolonií.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.