Karel Heřmánek: Kvůli komu se málem ukouřil k smrti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karel Heřmánek: Kvůli komu se málem ukouřil k smrti?

Manželé Heřmánkovi mají být proč vysmátí, když vlastní majetek za více než sto milionů.
Manželé Heřmánkovi mají být proč vysmátí, když vlastní majetek za více než sto milionů. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl)

Druhý tah pěšcem byl film na zakázku z vyšších míst; špionážní tematika, odhalený agent na území Československa versus drsní detektivové. Vcelku zdařilá detektivka (kupodivu i na to, že měla být ideologicky poplatná režimu), slibné herecké obsazení, prostředí vinařského Mikulova i Prahy, kde seklo i mladým »kontrášům« Heřmánkovi s Pavelkou.

Pro zpestření hraje kriminalista kontrarozvědky v každé volné chvilce šachy, což je i metafora rozplétání případu. A také hodně kouří. „Tehdy to bylo v módě a dodávalo to na patřičně drsném vzezření kriminalisty,“ vzpomněl si jeden z členů štábu. Slavný scenárista Jaroslav Dietl tak prostě postavu napsal a Karel Heřmánek (67) neměl jinou možnost. „Taky mu už kolikrát bylo blbě, protože kouřil opravdu pořád, nechtěl bych vidět jeho plíce“ vzpomněl si ještě účastník natáčení. Dietl se evidentně zhlédl v Alainu Delonovi a v jeho filmu Povídka o policajtovi, kde pálí jednu od druhé. Heřmánek byl už tehdy velká herecká hvězda, šel z role do role, souběžně natáčel i kultovní pohádku S čerty nejsou žerty a četl scénář k Fešáku Hubertovi.

„Také mu to jednou ujelo a vstoupil do natáčecího dne evidentně znaven. Bylo toho na něj moc. Zatýkal podezřelého, ale vypadalo to, že je sám zatýkán. Kameraman naštěstí předstíral poruchu kamery, aby režisér nic nepoznal,“ líčil se smíchem člen štábu, který právě nechce být jmenován. Heřmánek je šéfem Divadla Bez zábradlí a tehdy mu bylo pětatřicet. Režisér Vít Olmer (73) nic nepoznal, i když připustil, že zejména při natáčení v Mikulově byla atmosféra víc než příjemná a veselá… „To víte, že jsme si to užili. Ten film byl takovou úlitbou bohům, tak jsme si to museli zpříjemnit,“ potvrdil s úsměvem, že práci dostal shora a nešlo couvnout, aby měl prostor a klid na další snímky.

 



Autor:  ben,mich

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.