Rudolf Hrušínský (†73): V Malém pitavalu okopíroval slavného kasaře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rudolf Hrušínský (†73): V Malém pitavalu okopíroval slavného kasaře!

Rudolf Hrušínský jako kasař
Rudolf Hrušínský jako kasař (Foto Aha! – David Kundrát, reprofoto Muzeum Policie ČR, archiv ČT)

Ke stovce vloupaček se přiznal legendární kasař Josef Koudela, kterému se říkalo Nezmar. Právě z něho vycházel Rudolf Hrušínský (†73), když v seriálu Malý pitaval z velkého města hrál kasaře Josefa Kořána. Nejenže vypadal jako on a měl stejný styl, ale taky dojel na ženy!

"Koudela byl s největší pravděpodobností předobrazem pro postavu Kořána v epizodě Kasař,“ řekl deníku Aha! vedoucí správy sbírek Muzea Policie ČR Mgr. Radek Galaš. „Dodnes je největší legendou mezi kasaři. Přiznal se ke stovce loupeží, odseděl si dvě třetiny života a pak ze dne na den zmizel. Nikdo ani neví, kolika let se dožil a kde zemřel,“ prozradil Galaš. Jednou Nezmar dokonce skončil v táboře nucených prací v Letech. „Jenže se mu v roce 1944 podařilo utéct. A než ho chytli, tak udělal dalších padesát kas,“ popsal správce sbírek policejního muzea neuvěřitelné kousky kasaře Koudely.

Jeho slabostí byly ale ženy. A taky na ně doplatil - jako seriálový kasař Kořán, kterého vypekla jeho »bytná« v podání Věry Galatíkové. „Vždycky byl na ženský. Naposledy ho odspoudili, protože přítelkyně na něj práskla, že má pistole. Dostal trest smrti, ale měl obrovské štěstí, že to bylo v březnu 1945. Už jej nestačili vykonat," dodal Radek Galaš.



Autor:  Hana Zejdová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.