Smrt Karla Svobody: UZAVŘENO - Teď teprve začne válka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt Karla Svobody: UZAVŘENO - Teď teprve začne válka

Vyšetřování smrti skladatele Karla Svobody policie po dvou měsících uzavřela, stále ale zůstává několik otazníků.
Vyšetřování smrti skladatele Karla Svobody policie po dvou měsících uzavřela, stále ale zůstává několik otazníků.

PRAHA – Konec! Vyšetřování smrti Karla Svobody je odloženo! „Z odborných expertiz a závěrů soudní pitvy nebyly zjištěny skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní řízení proti konkrétní osobě,“ sdělila tisková mluvčí Soňa Budská na internetovém serveru policie a více se k tomu odmítla vyjádřit.


Zdůvodnění ale zní poněkud podivně… Proti komu by zahajovala policie trestní řízení, když nám od začátku tvrdila, že nikoho nepodezřívá!?

Na jednu stranu tak policie tvrdila, že musí jen vyloučit a prověřit všechny skutečnosti, na druhou stranu žádala i o výpisy hovorů obyvatel, kteří se v Jevanech jen pohybovali! Proč, když neměli podezření? Případ je tak dál podivný a očekávaná bitka o telefon ještě přinese do celého případu nový zvrat! Začíná totiž dědické řízení, ve kterém se rozhodne o tom, kdo je majitelem mobilního telefonu Karla Svobody. „Dědicové se musí dohodnout, kdo si na mobilní telefon činí nárok, pokud neuzavřou dohodu, bude o dědicovi rozhodovat soud.“ říká mluvčí kolínského soudu Jiří Kruml exkluzivně pro deník Aha!. Tomu, že by se Vendula a Petr Svobodovi na něčem dohodli, ale nevěří dnes už nikdo! Tím méně na tom, kdo si odnese jediný důkaz, ve kterém se ukrývá průběh celého tragického dne, kdy si legendární skladatel vzal život. Průběh SMS zpráv a časový sled Karlových hovorů a také telefonní čísla lidí, kterým volal v osudný den, totiž může ještě zcela změnit pohled na skutečný motiv jeho »dobrovolného« odchodu ze života. A pokud někdo nemluvil pravdu, ze zpráv v telefonu a výpisu hovorů to určitě vyjde na světlo. Před tribunálem okresního soudu, kde telefon leží, se tak dá očekávat právní bitva.

Vyšetřování krok po kroku...

Praha – Vyšetřování smrti hudebního skladatele Karla Svobody (†68) středočeská policie definitivně uzavřela. Včera potvrdila, že skutečně spáchal sebevraždu. Případ policisté odložili a dále ho už nebudou komentovat. Svoboda se zastřelil legálně drženou zbraní 28. ledna na zahradě svého domu v Jevanech na Kolínsku. Jak se případ vyvíjel?

28. lednaKliknutím zvětšete

Vendula Svobodová (34) je i se synem Jakoubkem (4) na Lipně, kde skládá zkoušku manažerského kurzu. Domů přijíždí v 18.30 hodin. Na zadním sedadle vozu poklimbává syn Jakub. Před garáží Vendula nachází manžela ležet s prostřelenou hlavou. Běží k sousedům, volá záchranku. Ta vyjíždí na místo tragédie v 18.35 hodin. Přijíždí i policie a začíná vyšetřovat, zda na Svobodově smrti nenese vinu někdo jiný.

29. ledna

Policie má předběžné výsledky pitvy a prakticky vylučuje vraždu. Stále je však mnoho otazníků, a tak prověřování dále pokračuje. Kriminalisté čekají na analýzu zplodin po výstřelu, na balistiku a další znalecké posudky.
Vesele se spekuluje o několika motivech tragédie. Začíná se mluvit o neshodách s manželkou Vendulou a údajným plánovaným rozvodem. Vendula pak přiznává, že manžel trpěl depresemi. Médiím to potvrdil i jeho přítel z dob studia, lékař Petr Zemek. Dalším důvodem měla být skladatelova umělecká vyčerpanost. Jeho poslední muzikál Golem se prý nesetkal s tak příznivými kritikami, jak očekával. Hovoří se i o dluzích. Vendula dává první rozhovory, ještě jich bude celá řada...

30. ledna

Deník Blesk má k dispozici fotografie mrtvého Svobody. Zveřejní jednu. Policie začíná vyšetřovat, kdo je prodal. Vendula se ukrývá u kamarádky.

31. ledna

Policie odhaluje dva nyní už bývalé policisty z Kostelce nad Černými Lesy Aleše Sobotku (22) a jeho nadřízeného, Ladislava Cháberu (30), kteří prodali fotky mrtvého Svobody. Oba muže čeká soud pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Sami nefotili, ale záběry stáhli ze služebního počítače.

2. února

Deník Aha! přináší přepis rozhovoru s Karlem Gottem, po kterém se zdá být vše jasné. Gott naznačuje, že za smrtí Svobody stojí citové problémy, které přestal zvládat. Anna Štaidlová, bývalá sousedka Svobodových, dokonce přímo ukazuje na Vendulu s tím, že právě ona geniálního skladatele dohnala k sebevraždě.

6. únoraKliknutím zvětšete

Pohřeb Karla Svobody. Na něm otevřeně před zraky veřejnosti vypuká studená válka mezi Vendulou a starším synem skladatele Petrem Svobodou. Ten pozval režiséra Filipa Renče, který před pár dny poslal Vendule esemesku s tím, že její vyjádření pro televizi a pro noviny byly v podstatě velmi slušné divadlo. Také se zastal mrtvého Svobody s tím, že nebyl žádný blázen, jak Vendula v podstatě po jeho sebevraždě naznačovala. Proti Renčovi se strhla lavina nenávisti. Tím, že ho Petr Svoboda pozval na pohřeb, však skladatelův syn poprvé jasně ukázal, za kým a proti komu stojí.

9. února

Deník Aha! poprvé vyčísluje majetek, o který půjde v dědickém řízení. Zhruba jde o více než 900 milionů korun za vilu v Jevanech, další majetky a především autorská práva ke Svobodovým skladbám.

10. února

Vyšetřování smrti Karla Svobody stále pokračuje, emoce pomalu utichají, když je znovu rozvíří jeden z nejbližších přátel Svobody, zubař Michal Bufka. Jasně řekne, že Svoboda nebyl blázen, že ho Vendula ponižovala, shazovala ho jako chlapa, vyhrožovala mu rozvodem... A že Svoboda stále častěji přemýšlel o tom, že jí měl už dávno opustit, jenže až příliš se bál samoty...

11. února

Vendula se prý definitivně vystěhovala z jevanské vily.

18. února

Nedělnímu Aha! se ozval další očitý svědek soužití Karla a Venduly – sousedka Soňa Altmanová. Otevřeně řekla, jak se Vendula snažila Petra Svobodu z vily v Jevanech co nejrychleji vypakovat, a to mu tehdy ještě nebylo ani šestnáct.

19. února

Objevují se informace o tom, že pravdu o pozadí smrti Karla Svobody by mohl přinést jeho mobil. Odborníci se totiž shodují na tom, že posledním impulsem ke stisknutí spouště revolveru mohl být ošklivý telefonát nebo esemeska. Od koho?

26. únoraKliknutím zvětšete

Petr Svoboda dal první velké vyjádření k celé kauze. Popřel, že by jeho táta byl psychicky nemocný, příčiny jeho sebevraždy viděl v silném emotivním zážitku, který ho donutil stisknout spoušť. Jasně naznačil, že manželství Svobodových bylo plné problémů, jeho táta byl prý v manželství nešťastný.

28. února

Urna s ostatky Svobody je už v Jevanech. Do Svobodovy vily urnu dopravil skladatelův syn Petr.

7. března

Aha! přináší exkluzivní rozhovor s šéfem vyšetřovatelů Michalem Murínem, ze kterého vyplývá, že policie zcela nevyloučila možnost, že by byl Svoboda zavražděn. „Nic není vyloučeno, čekáme na výsledky nejdůležitější expertízy,“ uvedl Murín.

10. březnaKliknutím zvětšete

Policie prošetřuje podezření z trestného činu účasti na sebevraždě – tedy možnost, že Svobodovi na onen svět někdo pomohl, třeba citovým či jiným vydíráním. Deníku Aha! prošetřování této možnosti potvrdil kolínský státní zástupce Milan Hrubý. Proto vyšetřovatelé požádali o povolení získat od operátora odposlechy hovorů a výpisy esemesek ze Svobodova mobilu v osudný den. Soud ale svolení nedal.

13. března

Petr Svoboda poprvé promluvil na živo, v pořadu rádia Frekvence 1. Z jeho vět stojí za zaznamenání mnohé, například:
● „Nikdy jsem s ní (s Vendulou – pozn. red.) žádný opravdový vztah nevybudoval. Vyhovovala jí má nepřítomnost.“
● „Jejich manželství bylo v krizi. Vendula se k otci nechovala s náležitou úctou a respektem.“
● „Nejsem smířen s verzí otcova dobrovolného odchodu.“

15. března

Deník Aha! přináší údaje o tom, že policie si dokonce vyžádala výpisy hovorů všech obyvatel Jevan, aby zjistila, jestli v sebevraždě někdo nemá prsty. Ani to soud nepovolil...

18. března

Vendula odlétá i s Kubíkem do Řecka. Odpočinout si, nabrat nové síly, dostat se z té hrozné tragédie...

24. března

Svobodův mobil – hlavní předmět, který by mohl říct, co dovedlo skladatele ke sebevraždě – je stále zavřený v policejním trezoru. Je jasné, že se o něj zřejmě svede velká právní bitva mezi pozůstalými.

30. března

Vyšetřování skončilo. Policie případ odkládá jako sebevraždu. Přesto může přijít zvrat. Ano, stačí jediné – aby se někdo dostal ke Karlově mobilu a přečetl si, co možná nikdy nemělo přijít na světlo...

Největší nesmysly o smrti Karla Svobody

● Populární hudebník si prý sáhl na život kvůli tomu, že dělníci museli rozkopat jeho dům kvůli prasklé kanalizaci.
● Podle jakési senzibilky jménem Seul zabil Karla Svobodu chlap s křivým ukazováčkem a okousanými nehty.


Autor: (jp), (red)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.