Proces roku s Petrem K. začíná: 20 zásadních zjištění! Nesrovnalosti, které budou hrát klíčovou roli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Proces roku s Petrem K. začíná: 20 zásadních zjištění! Nesrovnalosti, které budou hrát klíčovou roli

Advokátka Klára Long Slámová, která zastupuje rodinu Moniky Kramné, upozornila na další důkazy, které vrhají na Kramného silně negativní světlo. Slámová popsala, jak Kramný kšeftoval s památkou své ženy a prodával do některých médií různé rodinné fotografie.
Advokátka Klára Long Slámová, která zastupuje rodinu Moniky Kramné, upozornila na další důkazy, které vrhají na Kramného silně negativní světlo. Slámová popsala, jak Kramný kšeftoval s památkou své ženy a prodával do některých médií různé rodinné fotografie. (Foto Aha! – Martin Hurda, ara)

Petr Kramný (36), obžalovaný z vraždy manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8), stane již zítra před ostravským soudem. Podle obžaloby muž obě ženy zavraždil elektrickým proudem při předloňské dovolené v Egyptě. Kramný vinu odmítá. Ve vazbě byl od loňského února. 

Teď v červnu mu sice vypršela lhůta vazebního stíhání v době přípravného řízení, ale obžaloba byla podána už v květnu. Kramný tedy může ve vazbě zůstat až do roku 2019. Podle prvních pitevních zpráv z Egypta se původně spekulovalo o tom, že ženy byly otráveny, posléze se objevily informace, že je mohl zabít elektrický proud. Moravskoslezští policisté ho obvinili z vraždy loni v únoru.

1. Co dělal na hotelovém pokoji nejméně deset hodin od jejich smrti?
Podle soudních lékařů zemřely odpoledne 29. července. Podezřelý Petr Kramný ohlásil jejich smrt až před čtvrtou ranní druhý den. Prohlásil, že zemřely před půlnocí. Co se dělo celou tu dobu? Zakrýval stopy a důkazy o jeho vině? Nebo také trpěl a opravdu zvracel? Od první chvíle mluvil o otravě.

2. Jak to bylo s kýblem na zvratky?
Zvraceli, bylo jim prý hodně špatně. Ovšem matka s dcerou údajně ještě mnohem víc. Proč nezavolal doktora? Tvrdil, že kýbl Monika po vyzvracení umyla. Udělá to člověk několik desítek minut před smrtí? Podle všeho v hotelových pokojích ani kýble nejsou, Kramný se později opravil, že šlo o odpadkový koš!  Ani ten nebude těžce zkoušená žena umývat, je to vysoce nepravděpodobné. Zásadní je fakt, že pitva neprokázala vyprázdněné žaludky a střeva! 

3. Mikina jako důkaz?
Kramný poslal do Česka jako důkaz pozvracenou mikinu Klárky. Tvrdil, že lze tak určit látku, která zapříčinila otravu. Sbíral nebo dokonce vyráběl důkazy? Pokud tam zvratky byly, zřejmě měla holčička nějaké žaludeční potíže, toxická látka se ovšem nenašla. Kdyby důkaz »vyráběl«, pamatoval by i na jakoukoli toxickou látku, která měla být smrtelná. Takhle prostě »věřil«, že existuje a že se manželky s dcerou otrávily. Neposílal by ji jen tak zbůhdarma. Anebo nebyl příliš důsledný. 

4. Jak na tom byli s otravou ostatní hosté hotelu?
Hodně hostů po zveřejnění smrti obou Češek oznámilo příznaky nevolnosti, až otravy… Byla to pravda? Zřejmě spíš zafungovaly hysterie a psychické podlehnutí situaci. Ukázalo se, že nikomu nic nebylo. Jen nervozita a žaludeční neurózy. Není příliš pravděpodobné, že by někdo usiloval o život tří Čechů v Egyptě.

5. Byl Kramný také otráven?
Kramný se nechal hospitalizovat s podezřením na otravu, resp. egyptští detektivové postupovali v souladu s pravidly vyšetřování: oznámil otravu, tudíž provedli toxikologický rozbor. Nic se neprokázalo. Vypumpovali mu žaludek a druhý den jej z nemocnice zase hned pustili. On ale potřeboval podle všeho alibi, že byli otráveni všichni. Musel se stylizovat do role oběti. Anebo utrpěl šok a jeho následkem měl i žaludeční problémy. 

6. Otrava, nebo elektřina?
Byla to otrava, nebo zabití elektrickým proudem? Toxikologie nic neprokázala. Spíš jsou markantnější stopy po spálení proudem. Tady jsou velké rozpory. Kdyby zemřela po zásahu proudem, jak by to Kramný zařídil, aby se nechala zabít? Muselo se to stát ve spánku! Neměla šanci se probudit? Omámil jí? Prášky na spaní? Alkohol? Jiné látky? Na těle nebyla stopy násilí, ani zápasu. Není vyloučeno, že neexistuje 100% usvědčující důkaz, že to byl právě Petr Kramný. Jiný možný pachatel ale ve spisu nefiguruje!

7. Jed v těle nebyl nalezen!
Toxikologická analýza obětí byla negativní! Přitom se mluvilo o otravě, kterou měl zapříčinit neznámý pachatel. Egyptští patologové totiž nejprve naopak odhalili cizí látky v těle. Tvrdili, že žaludek byl poleptán! Čeští lékaři přítomnost jedu vyloučili.
Podle všeho Egypťané předvedli očima detektivů diletantskou práci. Jak řekli čeští kolegové: každá země má jiné zvyky a postupy. V tomto směru jsou velké rozpory, na které jistě poukáže obhajoba. Egypťané např. neotevírají při pitvě z náboženských důvodů hrudní koš. Přitom na srdci na aortě jsou patrné změny při takové smrti.

8. Sebevražda?
Teorie hovořící pro Kramného si pohrávají s myšlenkou sebevraždy Moniky. Měla nejprve zabít dceru, pak sebe. Proč by to dělala? Aby se pomstila žárlivci a despotovi? Není to pravděpodobné, měla ráda kromě dcerky i sama sebe, její muž jí byl už lhostejný. Už ho nemilovala, ale zároveň mu neměla potřebu škodit, mstít se, bylo jí jedno, co s ním bude. I tuto variantu nicméně musejí kriminalisté zohlednit, i když je hodně fantaskní.

9. Proč odjela do Egypta, když nechtěla?
Tvrdila kamarádkám, že se jí na společnou dovolenou už nechce, přesto jela. Proč? Nechala se přemluvit, protože už byl zájezd zaplacen. Řekla si, že si chce ještě užít pěkné prázdniny a pak to nekompromisně skončí. Proč tedy jezdila? Byla vcelku snadno ovlivnitelná. A byla i snob, mohla se přece pyšnit, že je v Egyptě, kam se zase dlouho nepodívá. Nebo to může skutečně souviset s možnou sebevraždou?

10. Byla jejich smrt bolestivá?
Nikoli, umíraly rychle. I kdyby byla pravda, že byly otráveny kyanidem, pak jde vše rychle a bezbolestně, srdce ochrne a vypoví službu. Stačí pár zrnek velkých, asi jako má krystalový cukr. Kdyby umíraly po zásahu elektrickým proudem, bude i tak smrt vcelku rychlá a bezbolestná. Pokud by se ovšem prokázalo, že před smrtí trpěly a Kramný vraždil, bude to pro něho významná přitěžující okolnost. Podle neoficiálních zpráv stojí ve vyšetřovacím protokolu, že Monika měla… „Otok mozku, spečené cévy.“ To nahrává výkladu o smrti el. proudem.



11. Jaká byla jejich posmrtná poloha?
Kramný tvrdí, že obě v době smrti ležely v posteli, byly studené a ztuhlé.
Jedna verze vyšetřovatelů líčí, že Klárka měla nepřirozeně vzpažené ruce, jako by byla v křeči. Podle další verze, kterou museli přijmout čeští kriminalisté, ležela Monika na zemi mimo postel a byla rovněž ve zkroucené křečovité poloze. Výpověď Kramného je jasná: pokoušel se obě oživit. Pokud by tak skutečně činil, mohla se těla dostat na zem, do pozic, které se zdály nepřirozené. Jenže v jiné výpovědi tvrdil, že je nechal na posteli. I tady jsou rozpory. Mohl ovšem vypovídat v šoku pokaždé jinak.

12. Okamžitě začal pořizovat výpověď
Nedlouho po smrti manželky a dcery namluvil svoji výpověď pro kriminalisty na diktafon. Kriminalisté to mohou ocenit. Psycholog ovšem žasne, kde se v člověku, jenž přišel tragicky o rodinu, bere ta pragmatičnost k takovému jednání. Tímto počinem si zadělal na problémy, protože výpověď se liší od těch dalších, které poskytl už v Česku.

13. Obecně měl neadekvátní emoce
Mluvil do médií, poskytoval fotografie, působil sklesle, nikoli však zhrouceně.
Líčil vše přesně, klidně, označoval své nejbližší jako ženu případně manželku a dceru. Nejmenoval je. Psychologický posudek ho označuje za emočně plochou osobnost, cynickou a pokryteckou. Psychology zároveň zarazilo, že on sám sebe považuje za oběť. Litoval zejména sebe, plakal ve chvíli, kdy uvažoval, co se s ním stane.

14. Monika byla před smrtí znásilněna?
Jako možnost to uvádí Kramný s odvoláním na egyptské vyšetřování. Mohl to udělat vrah? Odešel na čas z pokoje, když se vrátil, Monika neměla kalhotky.
Znásilnit ji mohl kdokoli, tedy i manžel. Nebyli v tu dobu zrovna v harmonickém vztahu. Pochopitelně se tak stát nemuselo… Ať je to jakkoli, případ má další otazník. A čím víc jich je, tím větší je pravděpodobnost, že se někde objeví trhlina ve výpovědi a přijde se na lež.

15. Egypťané ho chtěli dohnat k sebevraždě?
Kramný tvrdil, že ho protahováním internace chtějí dohnat Egypťané k sebevraždě.
Nevědí si s případem rady, potřebují pachatele. Touto tezí si spíš uškodil.
Detektivové v Hurghadě na začátku jasně vymezili, že je z 60 % vrahem on.
Že postupovali laxně, se zdá středoevropanovi, podle tamních praktik šlo o běžnou rutinu. Případ vyšetřovali jako smrt, teprve později jako vraždu.
Následně ovšem výrazně spolupracovali s českou policií.

16. Policisté ho mučili?
Další obvinění, kterým si už ublížil mnohem víc. Minimálně natolik, že bude za křivé nařčení souzen. Jde o druhý proces, který je proti němu veden. Inspekce nezjistila žádné pochybení, že by měl být zbit a mučen, aby se přiznal.
V tomto směru už nemá šanci.

17. Proč si chtěl nechat ukrást auto?
Ještě z Egypta inicioval fingovanou krádež vozu své ženy, které měla na leasing. Policisté mu odposlouchávali telefon, tak to zjistili. Jak je možné, že byl tak hloupý? Přitížilo mu to a byl poměrně rychle po návratu do Česka vzat do vazby. Na svobodě byl jen do té doby, než se podařilo policii shromáždit důkazy, čekali, až se prořekne či jinak prozradí. Co se týče pojistného podvodu s autem, sám sebe usvědčil, že mu šlo výhradně o peníze. Pojistku měly i manželka s dcerou. 

18. Netušil, že je odposloucháván?
Zřejmě ne, některé jeho výroky přispěly policii k obrazu Kramného jako zločince. Stále nemusely být usvědčující, ale vedly ke sběru dalších indicií.

19. Proč »vyráběl« důkazy
Kromě pozvracené mikiny ještě nechal dát na ledničku zprávu Moniky z psychiatrie, kde byla na vyšetření. Měl ji tam dodat kamarád, aby policie zjistila, že navštívila psychologa. Tohle všechno inicioval na dálku.

20. Proč chtěla advokátka Kramného další pitvu?
Právě před rokem požádala právní zástupkyně Kramného Rejžková o revizní pitvu.
Udala teorii, že Monika i Klárka mohly zemřít následkem dehydratace. Pitva měla být provedena pouze z histologických vzorků uložených v ostravském Ústavu soudního lékařství. Zamítnuto. Bylo prokázáno, že obě pily dostatečně, ostatně Kramný si fotografoval hotelovou ledničku, kde byly nápoje. Měl to být důkaz, že něco z toho mohlo být otrávené.



Přečtěte si
xsedmikraska
28. 6. 2015 • 07:12

Od samého počátku bylo jasné, že s Kramným něco v pořádku není. Rodina naříká bolestí a on nejde pro lékaře. Je s nimi na pokoji delší dobu a nevšimne si, že již nežijí. Když nečekaně zemře muži jeho rodina, tak přece v šoku obviňuje sám sebe, že tomu nezabránil..... Kramný jen stále opakoval, že on s tím nemá nic společného a hájil se, jak to jen šlo. Jak to, že nemá? Přinejmenším to, že s rodinou byl jediný v bezprostředním kontaktu a tak mohl katastrofě zabránit. Přinejmenším tím, že zavolá lékaře. To, jak se projevoval emočně ani nelze rozebírat. Určitě se ale nejevil jako zlomený a nešťastný. Spíše jako někdo, kdo si činí obavy sám o sebe. Rychle chtěl z Egypta pryč. Chtěl by to samé otec rodiny, kterou miluje? Nechtěl by být tam, kde jsou jeho milovaní? Nechtěl by v tom šoku raději umřít? Chtělo by se mu zpátky do prostor, kde byl s rodinou? Nebyl by mu v té chvíli jeho život lhostejný? A to nejzrůdnější toho všeho je otázka, zda Klárka zemřela plánovaně, anebo se jen nešťastně připletla? Pokud plánovaně, tak doufám, že z vězení nevyleze. Může snad dcerka za to, že se její maminka chtěla rozejít? Dítě bylo nevinné a u svého otce očekávalo bezpečí, lásku a ne smrt.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.