To Británie ještě nezažila: Královnu chtějí vystěhovat z paláce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

To Británie ještě nezažila: Královnu chtějí vystěhovat z paláce!

Královnu Alžbětu II. zřejmě čeká stěhování.
Královnu Alžbětu II. zřejmě čeká stěhování. (EPA)

Britská královna Alžběta II. se možná bude muset na nějaký čas odstěhovat z Buckinghamského paláce. Tradiční hlavní sídlo britské panovnice nutně potřebuje zásadní opravy, k nimž za více než 60 let její vlády zatím nedošlo.

Podle královniných úředníků je jednou z možností, že se hlava britské monarchie na dobu oprav uchýlí do jiného z paláců, aby mohly práce probíhat rychle a efektivně, uvedla agentura AP. Odpůrci monarchie v této souvislosti vyzvali královnu, aby se z paláce vystěhovala nadobro a nechala v něm zřídit muzeum.

Palác potřebuje zásadní opravy a renovace včetně výměny potrubí a elektrických rozvodů, nutné je rovněž odstranění zdraví škodlivého azbestu, který se v minulosti používal jako izolační materiál. Čeká jej rovněž vymalování a úprava fasády, neboť nový nátěr dostal naposledy v roce 1952, kdy královna nastoupila na trůn.

Celkové náklady na renovaci honosné stavby odhaduje úřad královny na 150 milionů liber (5,7 miliardy korun), uvedl dnes jeden z úředníků citovaný médii. Experti nyní hodnotí, zda by se vyplatilo devětaosmdesátiletou panovnici z jejího sídla dočasně vystěhovat. Královna obývá v Británii ještě několik dalších paláců, v Buckinghamském však tráví výrazný díl svého času, zhruba třetinu roku.

Aktivisté ze skupiny Republic, která usiluje o změnu státního zřízení v Británii, podle deníku The Guardian Alžbětě vzkázali, aby se po vystěhování do paláce už nevracela a nechala tam zřídit muzeum národa. "Buckinghamský palác už dnes obsahuje jednu z největších uměleckých sbírek na světě, tak ať zase patří lidem," prohlásil předseda sdružení Graham Smith, podle něhož by obyvatelé země mohli rozhodovat o věcech, jejichž opravu platí.

Podle britských médií za poslední rok královská rodina stála Brity podobně jako o rok dříve přes 35 milionů liber, což je asi 56 pencí (21 korun) na obyvatele. Více než polovina celkové sumy šla na platy. Údržba majetku vyšla skoro na 12 milionů liber a cestovní výdaje na pět.

Královská rodina získala Buckinghamský palác už v roce 1761, kdy měl podobu rozlehlého šlechtického domu. Začátkem 19. století jej král Jiří IV. nechal výrazně rozšířit a přestavět na palác. Oficiální rezidencí panovníků se stal v roce 1837 s nástupem královny Viktorie na trůn.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.