První česká paterčata slaví 2. narozeniny: Jejich matka prolomila mlčení! Řekla, co zásadního se změnilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

První česká paterčata slaví 2. narozeniny: Jejich matka prolomila mlčení! Řekla, co zásadního se změnilo!

Prvním českým paterčatům jsou už dva roky.
Prvním českým paterčatům jsou už dva roky. (Aha! - Mária Rušinová)

První česká paterčata z Milovic na Nymbursku oslaví v úterý 2. června druhé narozeniny. Dětem se daří výborně, narozeniny oslavíme zase v úzkém rodinném kruhu, řekla dnes ČTK matka paterčat Alexandra Kiňová. Děti podle ní stále velmi vnímají hudbu, jak tomu bylo už před rokem, nyní už i tancují.

"Dětem se daří výborně, jsem překvapená, že vůbec nejsou pozadu. Chodí, mluví, dokonce se i vzájemně oslovují. Například Deny na svou sestru běžně volá 'Pojď, Terí'!" řekla Kiňová, která má ještě sedmiletého syna.

Péče o paterčata je podle ní stále velmi náročná. "Když byli malí, měli jsme strach, že se jim něco stane. Teď, když jsou větší, tak je to zase větší zápřah, protože jsou všude," uvedla. Dodala, že je pro ni nejdůležitější, že jsou děti zdravé. "Režim máme daný a dodržujeme ho pořád. Ale už to v pohodě zvládneme ve dvou," oznámila Kiňová zásadní změnu. V minulosti se totiž právě kvůli pomoci pečovatelek, které platit stát, dostávala rodina do hledáčků různých kritiků. Těm se nelíbilo, že stát měl v případě rodiny z Milovic pomáhat příliš, navíc se rodině nepovedlo s pečovatelkami najít společnou řeč.

A jak vlastně paterčata odpočívají? Alexandra po obědě a odpolední svačince s dětmi ráda chodí do milovického zábavního parku, děti se tam rády dívají na zvířátka.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila císařským řezem 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Na porod nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sálu, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi. Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut.

Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 milionům. Na celém světě žije 795 paterčat, z nich 134 bylo počato spontánně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.