Omar Sharif má alzheimera! Zapomněl svoje filmy i to, že exmanželka už umřela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Omar Sharif má alzheimera! Zapomněl svoje filmy i to, že exmanželka už umřela

Omar Sharif
Omar Sharif (Foto: Profimedia.cz, ara)

Legendární egyptský herec Omar Sharif (83) bojuje poslední tři roky s Alzheimerovou chorobou! V rozhovoru pro španělské noviny El Mundo to prozradil hercův syn Tarek El-Sharif (58).

O Sharifově demenci spekulovala média už delší dobu. Jeho mluvčí to ale vždy označil za lži a tvrdil, že je herec jen extrémně unavený. „Je těžké určit, v jaké je fázi. Je však zřejmé, že se to nikdy nezlepší. Naopak… Bude to jenom horší,“ sdělil Tarik smutné vyhlídky svého otce.

Sharif se proslavil v roce 1962, kdy si zahrál roli šejka Ali Ibn El-Khariše v Lawrenci z Arábie a vysloužil si za to nominaci na Oscara. Do výšin ho ale vystřelil až Doktor Živago, v němž se objevil o tři roky později. „Pamatuje si, že v něm hrál, už si ale nevzpomene, kdy to natáčel, nebo koho ve filmu hrál,“ vysvětlil jeho syn.

Během své kariéry se Sharifovi rovněž podařilo posbírat tři Zlaté glóby. „Stále si uvědomuje, že je slavný herec, ale plete si neznámé fanoušky žádající o autogram s lidmi, jejichž obličeje a jména už zapomněl,“ popsal Tarek. „Často se ptá i na mou matku, protože neví,že v lednu umřela,“ pokračuje ve vyprávění syn.

Charismatický herec podstoupil v roce 1992 trojitý bypass (do té doby kouřil až 100 cigaret denně) a utrpěl slabý infarkt v roce 1994. Teď tráví většinu času v Egyptě, relaxuje na terase a poslouchá hudbu.

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při němž dochází k postupné demenci. Postižení mají problém s v yjadřováním, jsou zmatení, mění se jejich osobnost. Celosvětově trpí alzheimerem 26 milionů lidí, v ČR se jedná až o 130 tisíc osob.



Přečtěte si
mujbalu
25. 5. 2015 • 15:58

Hraju milionovou hru Blesku, dřív to byla Bleskovka. Koukám, že někdo v denní hře už vyhrál televizi, ale já chci vyhrát ten milion. Tak ve čtvrtek běžím pro Blesk do trafiky! Kdo jde se mnou?

pelagie
25. 5. 2015 • 09:39

A co čekáte v 83 letech ?? Jako každá nemoc, nic divného .....

mandat
25. 5. 2015 • 09:31

Fantasticky herec, jako clovek agresivni cholerik. Proc by si mel pamatovat na ex- manzelku ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.