Věra Čáslavská (73) bojuje s rakovinou: Osud syna »OTCOVRAHA«! Před hanbou utekl z Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Věra Čáslavská (73) bojuje s rakovinou: Osud syna »OTCOVRAHA«! Před hanbou utekl z Česka

Martin, syn Věry Čáslavské, se po smrti otce stáhl do ústraní a dokonce odešel ze země.
Martin, syn Věry Čáslavské, se po smrti otce stáhl do ústraní a dokonce odešel ze země. (Aha! - Karel Kopáč, ara)

Velkou podporu v boji s rakovinou slinivky má Věra Čáslavská (73) ve svých dvou dětech Martinovi a Radce. Martin dokonce přijel svoji matku před osmihodinovou páteční operací podpořit až z Irska, kde teď žije.

„Martin přiletěl z Irska už na Věřiny narozeniny, které slavila minulý pátek ve vinárně v Černošicích, kde žije,“ svěřil Aha! japanolog Martin Vačkář (68), velký kamarád olympioničky.

Na narozeniny se samozřejmě dostavila i Věřina dcera Radka, která je jakousi matčinou manažerkou a opatrovnicí. „Věra si toho nakládá na sebe pořád moc, Radka jí ve všem pomáhá. A zároveň dohlíží, aby to Věra s tou aktivitou moc nepřeháněla,“ říká Vačkář.

Odešel do ciziny

V Irsku je prý Martin jen několik měsíců, ale odjel tam z jediného důvodu – být co nejdál od místa, kde v roce 1993 měl na diskotéce roztržku s otcem Josefem Odložilem (†54), v jejímž důsledku exmanžel Čáslavské zemřel. „Toho kluka to strašně poznamenalo, v té době studoval, chtěl na práva, a potom se stala tahle strašná rodinná tragédie,“ říká Vačkář.

Kácel stromy

Václav Havel (†75) po čtyřech letech Martina amnestoval, syn slavné gymnastky se už ale vzpamatovat nedokázal. „Řekl si, že jediná záchrana je manuálně pracovat, a tak se pracoval jako dřevorubec. Nějakou takovouto podobnou činnost teď dělá v Irsku,“ poznamenal Vačkář.

Neměl pubertu

Po nehodě na diskotéce se okamžitě o Martinovi začalo hovořit jako o »otcovrahovi« – a to mu podlomilo kolena. „I když byl amnestován, dodnes cítí jakousi morální odpovědnost za to, co se stalo. Nebyl a není úplně veselý, rozmarný mladý muž. Neprošel si ani pubertou a rovnou skočil do kategorie starců. Ranilo nás to všechny,“ říká také Čáslavská. O to víc se jí teď Martin snaží být nablízku a oporou v jejím těžkém boji o život.

Co se tehdy stalo?

6. srpna roku 1993 se Josef Odložil vydal za svým synem, aby mu pomohl připravit se na reparát na maturitu. Cestou se stavil v hospůdce, kde se setkal se svojí bývalou manželkou Věrou Čáslavskou, se kterou se v roce 1987 rozvedl. Po krátkém rozhovoru v lokálu se dozvěděl, že se jeho syn nachází na domašovské diskotéce u Cimbury, kam se za ním následně vydal.

Dál se verze toho, co se událo, liší. Jedna tvrdí, že Martin, jakmile si svého otce, s nímž udržoval velmi napjaté vztahy všiml, nechal mu zahrát písničku od skinheadské skupiny Zelené mozky. Její text zesměšňuje armádu, Josef Odložil se přitom právě vrátil z Iráku, kde sloužil dva roky jako velitel mírových sborů OSN. To však horkokrevnému mladíkovi nestačilo. Vyšel prý ven a před diskotékou podpálil otci auto. Krátce po půlnoci se vrátil do sálu, kde podle výpovědí svědků udeřil svého otce boxerem do hlavy. Při následném pádu si Josef Odložil tak vážně zranil hlavu, že po měsíci v kómatu 10. září 1993 zemřel.

Martin i jeho matka ale po celý čas procesu vše líčili tak, že roztržku vyvolal notně opilý Josef Odložil. Martinovo pozdější pokání ale naznačuje, že svědomí čisté nemá...



Přečtěte si
krkoun
1. 9. 2018 • 10:15

Určitě to byla náhoda,ten boxer měl v ruce jako modní doplněk.

ararat
23. 12. 2015 • 11:59

vy jste pro ČR nic neudělal/a a nic neznamenáte jste takové nic v davu..p.Časlavská nás proslavila ve celém světě a určitě to byla dřina...ano je nemocná a to je dneska dnes a denně každý včetně vás,tak nemachrujte a jak kdyby se vás to netýkalo,aby jste nedopadl ještě hůř než p.Čáslavská. Určitě není ráda co se stalo,ale na druhou stranu vy se řadíte mezi zlé a nenávistné lidi,kdo ví co jste zač Jedno ale určitě vím že jste velmi špatným člověkem a po zásluze budete potrestán i vy.

lalia
10. 9. 2015 • 12:30

Nebuďte nespravedlivý,syn nechtěl otce zabít,byla to nešťastná náhoda a vůbec se mu nedivím,že odešel do ciziny.Naši lidé do něho budou stále rýpat a bude odolávat nepříjemnostem lidí,kteří nemají pochopení co se stalo Co se stalo už tím je on potrestán,netřeba na něj útočit,má po životě i tak.Neudělal to schválně,no a Věra ? Každá dobrá matka za své dítě bojuje.

lalia
10. 9. 2015 • 12:24

Čáslavskou jsem milovala jako dítě js.k ní vzhlížela,byla krásná a měla velké úspěchy coby sportovkyně.Zkazila si u mě dojem,když vstoupila do politiky a angažovala se po sametce.Nevím jak to mám pochopit.Byla vychovávaná rodiči komunisty,sama měla privilegia při sportu,dveře otevřené na Západ,nemohla si stěžovat.Totéž její manžel.Že tak převlékla kabát a šla s Havlem do úplně jiné politiky nechápu.Co se týče toho neštěstí,otec,syn,to jí nepřeji.Věřím,že to byla nešťastná náhoda.

eremita
24. 5. 2015 • 00:34

Převedeno do lidské mluvy - syn s ambicemi se s vraždou otce nevyrovnal, ve středním věku nádeničí v cizině, pocit viny "kámoš" Havel nevymazal jako TR, a zahořklá matka Čáslavská nikdy nepřizná, jak ji zasáhl Odložilův odchod a hlavně založení nové rodiny...Nu, ženskou, rozpad manželství vždycky zasáhne, když má dojem, že vždy byla dominantní, je problém. Čáslavská symbol, pojem, úspěch a stárnoucí osamělá žena (děti nejsou partneři, i když jsou sebeskvělejší, musí žít svůj život) je smutný pohled....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.