Křivdy v pohádce Honza málem králem: Sobotu vyšoupl Korn, který byl ale nakonec také zhrzený! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Křivdy v pohádce Honza málem králem: Sobotu vyšoupl Korn, který byl ale nakonec také zhrzený!

Luděk Sobota o roli v pohádce přišel, získal ji Jiří Korn, který ale nakonec trochu smutnil.
Luděk Sobota o roli v pohádce přišel, získal ji Jiří Korn, který ale nakonec trochu smutnil. (Aha! - Ladislav Křivan, ara)

Jednu z nejoblíbenějších pohádek české historie Honza málem králem (1977), kterou jste mohli včera vidět na obrazovkách, si těžko dokážeme představit bez dvou hlavních hrdinů: Jiřího Korna (65) a Nadi Konvalinkové (64). Přitom vše mělo být úplně jinak!

Flastr za to, že tykal

Svérázného Honzu měl hrát původně Luděk Sobota, tehdy absolutní hvězda barrandovských bijáků. Byl už těsně před podpisem smlouvy, scénář už si doma pečlivě studoval. Jenže jedno faux pas obrátilo jeho život vzhůru nohama a on dostal od komunistů distanc. Po jednom vystoupení MDŽ si totiž dovolil tykat řediteli Semaforu Antonínu Hardtovi. A vše završil tím, že mu ze srandy vlepil malý pohlavek.
„Říkal mi: Ty mi tykáš? A já jsem mu řekl, že on mi tyká už pět let. A taky se mě nikdy nedovolil. A tak jsem mu přidal z legrace takový letmý pohlavek. Což ho naštvalo ještě víc. Přidalo se k tomu i další nedorozumění a věcí z minulosti a on pak přes známé zařídil, že jsem si v televizi a ve filmu ani neškrtl,“ prozradil Sobota. Připomeňme později narozeným, že komunisté si měli ve zvyku tykat bez ohledu na to, zda se znali. Sobota si pochopitelně dělal z tohoto stranického zvyku legraci.

Korna museli předabovat

„Když mi režisér Bořivoj Zeman napsal dopis, že by mě chtěl obsadit do role Honzy v pohádce Honza málem králem, mile mě to překvapilo,“ uvedl Sobota. Jenže slavný »rejža« neměl o jeho zákazu ani tušení. A že se to dostane tak daleko, že musí vyměnit herecké obsazení, to by ho ve snu nenapadlo. „Nevěděl, že mám zákaz z vyšších míst. Já to jen tušil, tenkrát to nikdo nikomu neřekl přímo. A řekli to až panu režisérovi,“ dodal herec.

Zeman tak narychlo musel změnit obsazení. A protože většina herců, kteří připadali v úvahu, už měla kalendář plný, rozhodl se zariskovat a hlavní roli svěřil zpěvákovi Jiřímu Kornovi. S jeho výkonem byl ale jakžtakž spokojený, s hlasovým projevem už ovšem ne. Nechal ho tedy předabovat Michalem Pavlatou. „Pan Zeman měl o roli jasnou představu, a to včetně hlasu. A když jsem se ho snažil přesvědčit hlasovou zkouškou, neuspěl jsem. Smlouva umožňovala předabování a myslím, že bylo i předem dáno, že se tak stane. Mrzelo mě to hodně dlouho,“ popsal Korn.

Dvě zlomená žebra

Neherec Korn však na place nepěkně »zatopil« i kolegům. Valerii Kaplanové, která hrála smrtku a později se proslavila jako bába Tutovka, či babička v posteli v komedii Slunce, seno, jahody, během natáčení zlomil dvě žebra. Důvod? Jednoduchý. Jeho nešikovnost, šel na ni moc zhurta a ona byla přece jen křehká a subtilní starší dáma…

„Nezlobila jsem se na něj. On to přece neudělal schválně,“ zavzpomínala na osudnou scénku Kaplanová. „Byl jsem mladý, plný síly, ona chudák měla křehké kosti. Že jsem ji zlomil žebra, jsem se dozvěděl až později,“ pokrčil rameny Korn.

Zatímco Kaplanová byla statečná, Jorga Kotrbová, která ztvárnila princeznu, si na něj stěžovala. „Bylo to při scéně, kdy jsem ji měl naplácat. A protože nemám rád, když se něco dělá jen jako, tak jsem přitlačil… Až tak, že si na mě pak stěžovala, že jsem ji natloukl moc,“ dodal s úsměvem Korn, který na natáčení dodnes rád vzpomíná. Režisér byl rád, že scéna vypadala věrohodně a na lamentování Kotrbové nedbal. „Bylo to moc příjemné léto. Tedy až na to brzké vstávání. Budíček byl už v šest ráno a šlo se rovnou do maskérny. Jakmile vyšlo sluníčko, už se pracovalo.“





Přečtěte si
ivoadler
18. 5. 2015 • 10:36

Myslím, že Korn byl lepší než vždy přitroublý Sobota. Ale děj filmu mi přijde dost stupidní.

defakto
17. 5. 2015 • 19:57

...... Korn se mi tam líbí i když byl předabovaný ! .... nakonec tam taky sám zpíval ! . ....nic proti Sobotovi , ale takhle je to lepší !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.