V podpaží pořádný "květák" a tam dole "bobr". Lékař to řekl jasně: Holení nám ničí zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

V podpaží pořádný "květák" a tam dole "bobr". Lékař to řekl jasně: Holení nám ničí zdraví

Jak dlouhé asi mohou narůst?
Jak dlouhé asi mohou narůst? (Foto: Aha! - ara)

V dnešní době jsou chloupky na těle považovány za nevzhledné. Móda dospěla tak daleko, že k holení přistoupilo i mnoho mužů. Teď tento módní trend pomalu odchází, vědci prokázali, že chloupky mají velký význam pro zdraví. Budeme zase chodit všichni chlupatí?

Ochlupení nadělila lidem příroda a dá se říci, že každý chloupek na těle má svou důležitou funkci. „Každá cibulka vlasu nebo vlasu netvoří jen vlasové vlákno samotné, ale má spoustu cév, nervů a tuku okolo. Navíc obsahuje velké množství kmenových buněk,“ vysvětlil pro Daily Mail profesor Des Tobin z Bredfordské univerzity. Profesor zároveň vysvětluje, že v místech se zvýšeným ochlupením, se poranění hojí mnohem rychleji než na ostatních částech těla.

Pokud se epilujete žiletkou nebo voskem, pak vlasovým cibulkám neublížíte, ovšem při epilaci laserem se o vlasové folikuly připravíte nevratně. A čím jsou tedy chloupky a vlasy na těle tak důležité? Například nás chrání před slunečním zářením, pomáhají nám udržet tělesnou teplotu. Chlupy v oblasti podpaží a třísel zase brání nepříjemnému tření kůže o sebe.

Oholená kůže v intimních partiích navíc nahrává sexuálně přenosným moluskám. Mimo toho jsou intimní partie těla náchylné k pocení a snadno zde může vzniknout zánět vlasových cibulek. Dokonce i chloupky v nose a uších mají svůj velký význam, brání totiž, aby se prach dostal, kam nemá. Pokud tyto chloupky nesnesete, doporučuje se pouze jejich zastřihávání, protože vytržením opět dáváte prostor ke vzniku infekce. Bezvýznamné není ani obočí, to naše oči rovněž chrání před prachem, ale hlavně zamezuje potu, aby se dostal do očí. Poněkud překvapivou funkci mají řasy. Ty přesměrovávají proudění vzduchu na oční víčko a tím chrání oči před vysušováním.

Jestli patříte k těm, koho rozesměje ochlupení na prstech u nohou a nártech, měli byste vědět, že právě tyto chloupky nás mohou upozornit na závažný zdravotní problém. Jejich přítomnost svědčí o dobrém krevním oběhu jejich majitele. Pokud začnou náhle ubývat, může se jednat o známku zhoršení krevního oběhu, ale dokonce i periferní cévní onemocnění.

Trápí vás obavy, že s neoholeným podpažím budete cítit? Můžete být naprosto v klidu, vědci prokázali, že tělesný zápach nezávisí na přítomnosti ochlupení. Hlavní je hygiena!



Přečtěte si
mekanik
25. 4. 2015 • 20:58

bel-ty jsi zas uplně mimo.vysvětlím ti to později

bella.
25. 4. 2015 • 18:57

mekanik nedělej si srandu, viděl jsi fotky, se spring nejsme sousedky a vůbec jak víš odkud je spring ?! Že by ....? Ihned jsi zabitej, jestli ......

jity
25. 4. 2015 • 11:45

mek máš pravdu, vím, že to co píše tulip je jistě tak, ale proč to sdělovat. Ti lidé za nic nemohou.Tady se bavíme o lidech, kteří si o sobě v tomto ohledu mohou rozhodovat sami.

mekanik
25. 4. 2015 • 11:32

bel šetři síly.víš na co.taky zdravím spring.jo bel víš že spring je taky od vás?z barrandova.pa

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.