Nová Výměna manželek: Žaneta trpící psychickou poruchou se hned hroutila! A to si vzala s sebou unikátní »medicínu«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nová Výměna manželek: Žaneta trpící psychickou poruchou se hned hroutila! A to si vzala s sebou unikátní »medicínu«!

Žaneta je posedlá uklízením. Když nemůže něco cídit, tak se hroutí.
Žaneta je posedlá uklízením. Když nemůže něco cídit, tak se hroutí. (TV Nova)

Co byste dělali, kdyby vás někdo poslal na deset dnů k moři? Nemuseli byste prakticky nic dělat. Jen si užívat na pláži, popíjet drinky a opalovat se. Nejspíš byste prostě odpočívali. Jenže Ženeta z České Lípy, která je "vyměněna" do Řecka, tohle nedokáže. Trpí poruchou, která jí hodně komplikuje život...

Ženeta je totiž chorobně uklízivá, což vypadá ze začátku poměrně úsměvně, když si do kufru zabalí i vlastní stěrku. Miluje totiž mytí oken, u sebe doma se této činnosti dokonce věnuje několikrát měsíčně. Jenže v Řecku narazí na závažný problém – vše je dokonale čisté. Není co uklízet!

A tak Žaneta bude mýt čistá okna a utírat prach tam, kde žádný není, jak se můžete přesvědčit zítra večer na Nově. Je až s podivem, s jakým klidem její řecký manžel (původem z Čech) její zvláštní chování zvládá. Zároveň jí však upozorní, že s ní není všechno v pořádku a že by měla vyhledat pomoc.

Víte o chorobné závislosti na úklidu…

* Chorobná touha po pořádku může vznikat na základě negativních zážitků z dětství.
* Nejčastěji pak plně propuká u mladých lidí mezi 20 a 26 lety. Netýká se jen žen.
* Když takový člověk cítí úzkost, rituál mytí mu ji pomáhá utlumit.
* Pomoci by sice mohla vhodně zvolená psychoterapie.
* Dotyčného je bohužel velmi těžké přesvědčit, že dělá něco špatně. Zpravidla protiargumentuje tím, že je třeba mít všude čisto.

Video se připravuje ...




Přečtěte si
1pravda1
21. 4. 2015 • 23:15

Tohle bylo i v tv - jedna žena říkala, že uvaří jídlo, všem ho dá na stůl ale ona prostě nemůže jíst, dokud není celá kuchyň perfektně uklizená, že až pak si může i ona najíst v klidu. Známá měla něco podobného na mateřské, než vyšla s dítětem kamkoliv, nejdříve uklidila celý byt protože nesnesla, že by se vrátila do bytu, kde není vše uklizeno, vyžehleno atd.

wernerovamagdalena
21. 4. 2015 • 13:51

Chorobná čistotnost je obsedantně kompulzivní porucha, nikoli stihomam, neboli paranoia.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.