Michal Dlouhý: Proč se mu nelíbil sex s Bendovou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Michal Dlouhý: Proč se mu nelíbil sex s Bendovou?

Michal Dlouhý a Alice Bendová si střihli vášnivou scénu.
Michal Dlouhý a Alice Bendová si střihli vášnivou scénu.  (Foto Aha! – Jan Tůma, ara)

Režisér Jiří Svoboda (69) si ke svým šedesátinám nadělil celovečerní film, z kterého dosud mrazí. Jako téma si vybral rekonstrukci nechvalně známých tzv. Orlických vražd, které veřejností otřásaly na začátku devadesátých let. Tedy příběh, který se opravdu stal… A Sametoví vrazi byli na světě.

Kde se herci inspirovali?
Ztvárnit brutální vrahy, z nichž v době natáčení všichni žili, nebylo pro herce nic příjemného. Například Michal Dlouhý (46), který hrál Karla Kopáče, měl z toho husí kůži. „Ještě se mi nestalo, abych hrál v uvozovkách žijící osobu. Karel Kopáč, podle něhož vytvořil režisér moji postavu, v průběhu natáčení spáchal sebevraždu. Takže do půlky jsem ztvárňoval stále žijící osobu a od té půlky už to byla historie,“ uvedl Dlouhý.

Na svou netradiční roli se pečlivě připravoval. „S Kopáčem jsem se sice nesetkal, ale měl jsem k dispozici videa s policejními rekonstrukcemi tohoto případu a to mi určitě pomohlo,“ doplnil herec.

Režiséra před Dlouhým varovali
Že bude do této postavy obsazen právě Dlouhý, přitom nebylo vůbec jasné. Ozývaly se totiž výhrady, že je tlustý… „Každá herecká agentura se snaží uplatnit co nejvíce ze svých zastupovaných, jelikož z každé obsazené role pak mají patnáct procent, někdy i víc. Já se ale zastupuji sám. Tudíž panu režisérovi navykládány všechny možné lži, které existují ve spojení s mou osobou,“ vysvětlil herec.

„On byl ale naštěstí trpělivý, sám si mě vyhledal a pozval na kamerové zkoušky. Zjistil, že ta realita je jiná, zajásal a rozhodl se tak, jak se rozhodl. Já měl přitom původně v tomto filmu mít jen nějakou malou roli,“ dodal.
Sexuální scéna až na čtvrtý pokus

Celý film se natočil za pouhých čtrnáct milionů korun. Kvůli nízkému rozpočtu byl počet natáčecích dní omezen. „Někdy jsme točili nonstop, abychom to opravdu včas zvládli,“ prozradil Dlouhý, kterého čekala řada akčních scén.
Nevyhnul se ani náruživému, dosti ostrému sexu na půdě. „S tím nemám problémy. Nejtěžší je přesvědčit tu partnerku, že je to účelné, patří to do toho filmu. A že může být naprosto v klidu, aby se nestyděla,“ vylíčil herec.
Zmíněnou choulostivou scénu točili na několik pokusů. Až ten čtvrtý se povedl. „Že bych se u toho vzrušil? (smích) Ne. To ani nejde. Myslíte na sto věcí kolem toho, že ani nemáte čas vnímat, že právě máte vedle sebe krásnou nahou ženskou,“ usmál se.

Bál se sudu
Herec Daniel Margolius (37), který dostal roli kosovského Albánce, byl první, kdo byl shozen v sudu na dno přehrady. „Docela jsem se tomu bránil. Nechtěl jsem být ani nahý, ani v sudu, ale nešlo to jinak.,“ přiznal herec. „Bylo to celé hodně překvapivé. Ani já sám jsem nevěřil tomu, že se dovnitř vejdu. Pak tam na mě ještě nasypali ten louh. Ten to samozřejmě nebyl, ale co ho nahradilo ani nevím,“ dodal Margolius.

Zajímavosti

•    Rozpočet filmu se produkci vrátil už po devětatřiceti dnech promítání. Po prvním týdnu projekce ho v českých kinech vidělo více než 30 tisíc lidí. Pět týdnů po premiéře se snímek mohl pyšnit stotisícovou návštěvností.

•    Herecké zkoušky trvaly déle než tři měsíce, původní scénář měl téměř 300 stran.

•    Film vznikl během pětatřiceti natáčecích dní.

•    Ve snaze přiblížit se co možná nejreálnější a nejautentičtější výpovědi a a vykreslit příběh, co nejsyrověji, točil režisér ruční filmovou kamerou.

•    Režisér a scénárista Jiří Svoboda při natáčení nepoužíval storyboard. Scénář měl celý v hlavě a záběry komponoval pár minut před ostrou, po dohodě s kameramanem Martinem Šáchou.

O co šlo v případu tzv. Orlických vražd
Karel Kopáč, Vladimír Kuna a Ludvík Černý získali přezdívku Orličtí vrazi, protože v letech 1991 až 1993 zavraždili pět lidí, především podnikatelů za účelem finančního zisku. Své oběti obvykle ukrývali do sudů, do nichž nalili louh a shodili do orlické přehrady. Na začátku ledna 1994 měli Kopáč s Kunou autonehodu. Zatímco Kuna vyvázl bez větších potíží, Kopáč si poranil páteř a zůstal upoután na invalidní vozík. O deset let později ve vězení spáchal sebevraždu, oběsil se na šňůrce od pyžama. Ludvík Černý byl odsouzen na doživotí, Vladimír Kuna dostal 25 let, Kopáč vyfasoval 21 let.

Přečtěte si
mekanik
20. 4. 2015 • 10:19

dobrej herec,dobrej film

dandova
20. 4. 2015 • 08:49

Při těch pálkách, co dostali, z nich budou dědkové.

prroud
20. 4. 2015 • 07:55

....a vsechny je zivime,az je pustej,kdo prijde dalsi na radu do sudu?........

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.