Nemocný milionář Stanislav Gross: Jeho léčba stojí astronomické sumy! Jenže... existuje naděje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemocný milionář Stanislav Gross: Jeho léčba stojí astronomické sumy! Jenže... existuje naděje?

Léčba Stanislava Grosse pohltí miliony. Výsledek ale není jistý...
Léčba Stanislava Grosse pohltí miliony. Výsledek ale není jistý... (Aha! - Zbyněk Pecák)

Stanislav Gross (44) trpí hrozivou nevyléčitelnou nemocí. Jeho prognózy nejsou dobré a jediný schválený lék dokáže nemoc pouze zpomalit, život prodlouží až o devět měsíců, cena nejen tohoto léku, ale i ostatních pomůcek je děsivá…

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) člověka postupně uvězní ve vlastním těle až nadosmrti, to ale trvá nejvýš pár let. Podle informací Blesku už Stanislav Gross dospěl do posledního stádia nemoci.

Bývalý »korunní princ sociální demokracie« už se nemůže hýbat, ani mluvit a potřebuje celodenní péči ošetřovatelů. Potřeba je také mnoho zdravotních pomůcek a náklady na ně jsou vysoké. „Američané vypočítali, že v pokročilém stadiu, do něhož už se expremiér Gross dostal, může péče o pacienta dosahovat 200 tisíc dolarů za rok,“ píše Blesk to je víc než pět milionů korun ročně. V tomto ohledu má Gross velké štěstí, protože podivným obchodem s akciemi v minulosti vydělal více než sto milionů korun.

Rodinám nemocných část nákladů proplácí pojišťovna, ale i tak jsou náklady obrovské. Například přístroj, který nemocnému umožní psát očima, stojí kolem 80 tisíc. Cena elektrického vozíčku se pohybuje mezi 88 a 136 tisíci korun, pokud chcete vozíček na míru, ještě si připlatíte.

Dále jsou potřeba speciální podpůrné léky, speciální strava, nutná je i péče fyzioterapeuta a pečovatelka, to všechno stojí nemalé částky. V Česku je navíc jediný schválený lék na nemoc ALS s názvem Rilutek, jeho měsíční dávka stojí 5 tisíc korun. Naštěstí je hrazen pojišťovnou, ale ani tento lék není všemocný, nemoc dokáže pouze zpomalit a smrt oddálí až o devět měsíců. Experimentální léčba této nemoci pomocí kmenových buněk probíhá v pražské nemocnici v Motole. Tuto léčbu ovšem může v rámci studie podstoupit jen malý počet pacientů, ostatní si musí léčbu zaplatit. Jedna dávka stojí 150 tisíc a korun a aplikaci je potřeba opakovat. Léčba ALS nepatří do top nejnákladnějších nemocí podle VZP pojišťovny, ale i tak jsou náklady vysoké. „Na 604 našich klientů s nemocí ALS dělají celkové roční náklady 42 883 679 korun. Průměrně to tedy na jednoho pacienta je téměř 71 tisíc korun,“ řekl Blesku mluvčí VZP Oldřich Tichý.

 



Přečtěte si
endmonika
20. 3. 2015 • 11:43

jity
19. 3. 2015 • 20:53

spring1 ubožák nafrněný a plný nenávisti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.