Čerstvý sedmdesátník Ladislav Štaidl: Na co nejsem hrdý, o stavu a životě Artura | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čerstvý sedmdesátník Ladislav Štaidl: Na co nejsem hrdý, o stavu a životě Artura

Ladislav Štaidl je na Artura hrdý.
Ladislav Štaidl je na Artura hrdý. (Foto Aha! – P. Machan, M. Pátek, D. Kundrát, M. Hykl, ara)

Pokusy o sebevraždy, alkoholické excesy, hádky s partnery, dluhy. U toho všeho byl syn zpěvačky Ivety Bartošové (†48) Artur (18). A právě to, že se dostal od všech hrůz a nezanechalo to na něm žádné následky, bere jeho otec, skladatel Ladislav Štaidl (70) jako zázrak a to nejlepší, co se mu povedlo.

„Hrdý nejsem na nic, protože jsem za uplynulé roky nic významného neudělal – snad jenom to, že jsem s doktorem Josefem Lžičařem nevzdal boj o syna Artura, ze kterého nakonec vyrostl duševně i fyzicky zdravý a normální kluk,“ řekl ČTK Štaidl, který bilancoval k 70. narozeninám. Ty oslavil před třemi dny. 

Než soud určil Štaidla za zákonitého opatrovníka, jeho syn viděl a zažil v domácnosti Bartošové do svých čtrnácti let neuvěřitelné věci. Byl svědkem Ivetiných alkoholických excesů. „Byla zavřená v ložnici a já Arturovi opakovala: Mamince je špatně, maminka je nemocná,“ popsala děsivé období Arturova chůva Zlata Dvořáková (60) přezdívaná Golda. „Kolikrát mi Artur volal v noci, ať přijedu, že je mamince zle. Lhala i jemu,“ dodala. Jako dítě vnímal i její neúspěšné pokusy o sebevraždy i hádky s partnery, které neustále střídala. Iveta sice syna milovala nade vše, ale nedokázala mu zajistit harmonické prostředí. Neřešila ani školu. „Jeho přízeň si kupuje shovívavostí a tolerantností, která způsobuje třeba to, že má ve škole 280 omluvených hodin za rok,“ prozradil před lety Štaidl. Otupěl „Za ta léta se už vůči excesům své matky naučil být imunní. Já jsem tvrdej chlap a on naštěstí tuhle vlastnost po mně také zdědil,“ svěřil se Štaidl po zpěvaččině italském dobrodružství v roce 2013. A už tenkrát věděl, že to s ní nemůže dopadnout dobře. BOJ O ARTURA

2008 – Když Iveta skončila v protialkoholní léčebně v Kroměříži, zažádal skladatel poprvé o střídavou péči.

2010 – soud určil nad Arturem ochranný dohled sociálky

2011 – na návrh sociálky svěřil soud Artura do péče otce. „Dělá mi jenom radost. Hlavně tím, jak to všechno zvládl. Určitě pro něj těch 13 let s Ivetou nebylo snadných,“ řekl skladatel rok po soudu.

Čím vším si Artur prošel

➤ Nesčetněkrát byl svědkem toho, že je matka namol opilá nebo prožívá abstinenční příznaky. Volal jí pomoc.

➤ Když měla Iveta alkoholické období, nebyla několik dnů schopná ani vstát, natož se postarat o syna.

➤ Málem zemřel v autě, které s ním a Ivetou havarovalo při návratu z Itálie do Česka od zpěvaččina milence Martucciho.

➤ Během doby, kdy byl Artur u Ivety, se pokusila třikrát o sebevraždu. Jednou si podřezala žíly, podruhé a potřetí sáhla po prášcích.

➤ Neměla štěstí na partnery. Střídala je a Artur byl proto svědkem i mnoha partnerských hádek.

➤ Syna vyděsila italským dobrodružstvím před dvěma roky, když odjela se Zdeňkem Macurou, ale i měsíc po návratu, kdy bojovala o život s prasklým vředem na dvanácterníku.

➤ S Arturovou psychikou také v roce 2013 hodně zamával její pobyt na psychiatrii, kde ležela po operaci dvanácterníku.

➤ Nejhorší zážitek musel být ale pro Artura loňský 29. duben, kdy Bartošová spáchala sebevraždu skokem pod vlak.



Přečtěte si
Uživatel_5584406
14. 5. 2023 • 15:06

Pro Bella.: Tak prioritně dlouhodobě byla justice povinna zasáhnout, jelikož v jejím případě (chronic. suicidalita, sebedestrukčnost, atd.) bylo důvodně na místě dávno nařízení nedobrovolné hospitalizace s dlouhodobým léčením. Poslední evidentní možnost ze strany státu na její ochranu byla 1.8.2013.
Takže ano, stát ČR jí VĚDOMĚ přísl. ochranu před sebe samou (i v zájmu potřebné funkční péče matky o dítěte) zákonně neposkytl a nezákonně nečinně přihlížel v přímém přenosu (jako i celá společnost včetně v médích k věci komentujících specialistů) jak se pomalu sebevraždí.

italiano
30. 3. 2015 • 15:24

Nekvalitní a sobečtí rodiče udělají svým dětem to největší dobro, když se jich vzdají.

tacoo
18. 3. 2015 • 03:32

Lepší žádná matka než taková sobecká kráva.

tacoo
18. 3. 2015 • 03:31

Komečně někdo normální, Ivetě mohl fandit jenom retard, nikdy nic dobrého po ní nezůstalo. Kluk byl štastný, když byl s Goldou, ted' s tátou. Matinka mu jenom totálně zku.vila život.

nicnezpravda
14. 3. 2015 • 14:11

každýho věc,ty nejsi svatý,aby jsi tady moralizoval...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.