Takový konec si Věra Ferbasová (†62) nezasloužila: Podvedená a zapomenutá ležela ve své garsonce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Takový konec si Věra Ferbasová (†62) nezasloužila: Podvedená a zapomenutá ležela ve své garsonce...

Herečka Věra Ferbasová se ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! objevila na filmovém plátně naposledy.
Herečka Věra Ferbasová se ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! objevila na filmovém plátně naposledy. (Aha! – Marek Pátek, Alexandr Malachovský, ara)

Patřila k nejvýraznějším hvězdám českého předválečného filmu. V roce 1942 přestala Věra Ferbasová na dlouho hrát, protože odmítala role v německých filmech. Její další osudy byli však neradostné, komunisté její rodinu o vše připravili a diváci jí opět výrazněji mohli zaznamenat koncem 60. a začátkem 70. let., naposledy v legendární komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! A bohužel i závěr života měla herečka neradostný.

Šibalské oči mrkací panny, bezradnost, potřeštěnost a spousta energie. Tak si diváci snímků ze zlaté éry našeho filmu a divadla budou navždy pamatovat Věru Ferbasovou. I když kritika z jejího prohjevu nadšená nebyla, byla velmi populární a filmy s ní byly zaručené kasovní trháky. Když se herečka  podruhé provdala za architekta Josefa Pálku, bydlela s ním od poloviny 50. let v Ládví u Prahy, tedy dnešní součásti hlavního města.


Domek se zahradou, o kterou, se tak ráda starala, patřil v minulosti herečce Růženě Naskové (†75) a bezdětní manželé tam byli šťastni s fenkou Hafíkem a kocourem Rumcajsem. Vše se změnilo po smrti manžela. "Byla hodná a až příliš důvěřivá, a tak po smrti svého manžela přišla nejen o mnohé poklady, které dům v Ládví skrýval, ale nakonec i o dům samotný," píše ve své knize Tajemství filmových hvězd bez udání dalších detailů filmový historik Ondřej Suchý (69), který se s Ferbasovou několikrát setkal. Z těchto slov ovšem vyplývá, že se někdo postaral, aby jí nic nezůstalo.
A protože po smrti muže už nikoho neměla, byl podzim života filmové hvězdy poměrně osamělý. "Závěr svého života prožila nakonec v pražském panelovém domě, v garsonce. Slyšel jsem, že si prý lidé nepovšimli, že už několik dní nevychází ven, a tak byla v poslední hodině svého života úplně sama," píše Suchý v knize. Je paradoxní, že zrovna takhle skončila jedna z mála hereček evropského formátu své doby, kterou zbožňovaly davy. Stalo se tak v srpnu 1976.



Přečtěte si
majojo
20. 4. 2015 • 11:49

Blbá nebyla, jen ji ve filmech hrála. Ty jsi s ní někdy hovořil/a? Měla tak trochu hradčanskej komplex, toť vše. Dnes se to samozřejmě nenosí.

majojo
20. 4. 2015 • 11:48

Tak to Ládví u Prahy vůbec není ta dnešní součást Prahy, leží trošku víc na jihovýchod. Ferbasová získala dům po Růženě Naskové, která ho získala od operního pěvce Viléma Zítka - dodnes jsou na vratech jeho iniciály. Jo, to je tak, když se do oboru serou amatáři, žejo bulvárci?

prdyvrdy
19. 4. 2015 • 19:08

britvo to nebyla blbost, to byl charakter. Já vím dneska se to nenosí a někteří to slovo ani neznají.

britva
19. 4. 2015 • 18:17

jak byla hezká, tak byla i blbá. měla klidně hrát pro němce a pak zdrhnout do ameriky a tam hrát dál a mohla bejt ve fajnu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.