Celebrity vždy vydělávaly na reklamě: Burian doporučoval zubní pastu! A co další? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Celebrity vždy vydělávaly na reklamě: Burian doporučoval zubní pastu! A co další?

Vlasta Burian si čistil chrup pastou Thymolin.
Vlasta Burian si čistil chrup pastou Thymolin. (Foto Aha! – Martin Pekárek, archiv Národního muzea, ara)

Už za první republiky využívali obchodníci ke zviditelnění svých výrobků tehdejší celebrity. Známá osobnost na reklamním letáku či v prvních filmových reklamách prostě uměla prodávat. S pěveckou či hereckou hvězdou se propagovalo kdeco – od obuvi přes kávu až po benzinové traktory.

K reklamě se již tehdy používala celá řada prostředků – plakáty, letáky, rozhlas i film. Už v období němého filmu vznikaly první reklamní spoty. Tak třeba v krátké grotesce, která pojednávala o tom, jak je snadné nahradit nespolehlivě dojící krávu rostlinným tukem Sana, si v roce 1927 zahráli Ferenc Futurista a Eman Fiala. O tři roky později ve snímku Chudý otec, bohatý syn zase herec Josef Rovenský vyzdvihoval výhody benzinového traktoru.

Reklamy se velice rychle dostaly i na divadelní programy, které si mohli diváci zakoupit před představením. Lákaly k návštěvě různých obchodních domů, salonů či restaurací nacházejících se většinou v blízkosti daného divadla. A kromě výše zmiňovaných způsobů už existovala i určitá skytá reklama. Například Ema Destinnová měla ve své garderobě řadu vějířů s potisky pivních a likérových značek. Ostatně proč ne, byla jejich příznivkyní a věděla, co doporučuje. Dokonce poté, když opustila dráhu operní pěvkyně a stáhla se do ústraní na svůj zámek ve Stráži nad Nežárkou, sama se na výrobě likérů podílela. Asi vůbec nejčastěji se v reklamách objevoval »král komiků « Vlasta Burian. Patřil u nás k nejpopulárnějším hercům a obchodníci si byli moc dobře vědomi, že jim jeho jméno zaručí vyšší prodeje. Burian zapózoval například v reklamě na kávu Meinl, zubní pastu Thymolin nebo klavíry Petrof. Pro obuvnickou společnost Baťa také natočil několik propagačních snímků a stal se tak jednou z nejvýraznějších postav filmových reklam tehdejší doby. Kromě něj spojily se značkou Baťa své tváře také populární herečky Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová, Zdenka Sulanová nebo Antonie Nedošinská. Známé osobnosti tehdejší doby však také velice dbaly na sebepropagaci. Věděly, že je důležité být vidět, a neváhaly zapózovat na filmové plakáty či pohlednice. Oldřich Nový či Vlasta Burian dokonce vydávali své vlastní časopisy, ve kterých se jejich fanoušci mohli dozvědět spoustu informací – byť často smyšlených, aby zaujaly



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.