Vinařství ze seriálu Vinaři: Problémy s hygieniky! Pil tu i Postránecký... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vinařství ze seriálu Vinaři: Problémy s hygieniky! Pil tu i Postránecký...

Vinařství U Kapličky v Zaječí na Břeclavsku. Točil se tu seriál Vinaři i filmy Bobule a 2Bobule.
Vinařství U Kapličky v Zaječí na Břeclavsku. Točil se tu seriál Vinaři i filmy Bobule a 2Bobule. (Foto: Aha! - Jiří Nováček, Prima)

Hygienici rozdávali pokuty! V restauracích, lahůdkách i obyčejných hospodách. A problém má i seriálem Vinaři proslavené Vinařství U Kapličky v Zaječí na Břeclavsku. Kvůli absenci dokladů při hygienické kontrole udělily úřady tamní vyhlášené restauraci loni pokutu 20 000 korun. Se kterými podniky nebyli hygienici v roce 2014 spokojeni?

Ministerstvo zdravotnictví Aha! poskytlo seznam 18 pokutovaných restaurací. „V tuto chvíli můžeme uvést pouze sankce, které nabyly právní moci,“ řekla jeho mluvčí Štěpánka Čechová. A právě kontrolní zpráva u Vinařství U Kapličky uvádí, že nepředložilo hygienické kontrole doklady od zvěřiny používané k přípravě pokrmů.

„V mrazicích zařízeních byla zjištěna přítomnost cca 250 kilogramů potravin bez jakéhokoliv značení a identifikace. Nebyla zajištěna sledovatelnost potravin, ty byly neznámého původu,“ píše se. Ředitel vinařství David Hladký (40) pro Aha! závadnost potravin odmítl. „Naše restaurace se řídí hygienickým standardem HACCP, který ani tomto případě nebyl porušen. Doklady od zvěřiny byly v kanceláři účetních, ale večer, kdy kontrola proběhla, nebyly v kuchyni okamžitě k dispozici. Podle požadavků hygienika jsme je následně dodali,“ vysvětlil chybu Hladký s tím, že restaurace ani podnik nemají co skrývat.

V hospodách pozor na zvěřinu!

Státní veterinární správa umožňuje až do 12. 3. správcům honiteb odčervovat spárkatou zvěř. Do uplynutí ochranné lhůty po použití léků se nesmí používat zvěřina k lidské spotřebě. Léčivo se podává srnčí, jelení zvěři, popřípadě daňkům. A je třeba zabránit přístupu k ní černé zvěři (divočákům).

Prima: Někdo tam pít i jíst mohl

„Během natáčení herci využívali catering, ale samozřejmě ve svém volném čase si mohli ve Vinařství U Kapličky dát něco k jídlu nebo k pití. To nevylučuji,“ řekla deníku Aha! mluvčí seriálu Vinaři Kateřina Vlasáková. Nevyloučila tak, že někteří herci či členové štábu v kritizované restauraci obědvali nebo večeřeli.

Autor:  jn

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.