Provalilo se: Leoš Suchařípa podepsal spolupráci s tajnou policií! Na koho práskal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Provalilo se: Leoš Suchařípa podepsal spolupráci s tajnou policií! Na koho práskal?

Leoš Suchařípa
Leoš Suchařípa (Aha! - Martin Hykl)

Leoš Suchařípa (†73) patří mezi nezapomenutelné české herce. Jeho projev, hlas, gesta – byl zkrátka výjimečný. Řadu let po jeho smrti však bylo odhaleno jedno jeho velké tajemství: podepsal spolupráci s KGB, tedy nechvalně proslulou ruskou tajnou bezpečností…

Leoš Suchařípa se měl do hledáčku tajné policie dostat herec kvůli drobnosti – když ještě působil v Sovětském svazu, všiml si někdo, že mu na balkóně visí flanelová košile. Tu v socialistickém bloku nikdo nenosil (nebyla k dostání), a tak to bylo lidem podezřelé. Zanedlouho tak herci na dveře zaklepala KGB.

„Samozřejmě na něj hned nastoupila KGB a musel jim podepsat loajalitu k Sovětskému svazu,“ vyprávěl ještě za svého života Pavel Landovský (†78). Ten si byl jistý, že na něj Suchařípa rozhodně nedonášel. Dostal totiž později 950 stránek lidí, kteří ho udávali, ale Leoš mezi nimi nebyl. „Nevím, jestli jsou nějaký lidi, který by prásknul,“ tvrdil Landovský.

Také David Suchařípa, pokračovatel slavného hereckého rodu, neví nic o tom, že by jeho táta byl udavačem. Prý prostě jen podepsal. „Když za váma v 50. letech přijde KGB a dá vám na vybranou, tak buď musíte být velmi silný člověk, octnete se v gulagu a zemřete, anebo uděláte to, co udělal táta, totiž že podepsal jakousi dohodu,“ řekl David v rozhovoru pro Lidové noviny. Také apeloval, aby se mu ozval byť jen jediný člověk, na kterého měl jeho otec práskat. Podle něj nikdo takový prostě neexistuje.



Přečtěte si
yarda
18. 2. 2015 • 11:54

Na protivládní demonstrace jsem nechodil. Neměl jsem čas, protože jsem budoval komunismus. Svou prací. Pro své děti. Ti haranti si totiž nic lepšího nezasloužili!

yarda
18. 2. 2015 • 09:22

Já jsem flanelové košile za totality běžně nosil. A nevzpomínám si, že bych kvůli tomu musel komukoliv cokoliv podepisovat (i když připouštím, že kdybych se dostal k tomu, co o mne třeba určité organizace vedly za dokumentaci, možná bych se podivil, jaká jsem byl ***

brunos
18. 2. 2015 • 06:14

l kdyby to pravda byla neni to jedno tolik let po jeho smrti ?!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.