Je to přesně 25 let od tragédie hokejisty Luďka Čajky: Smrt přinesl pošťák... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Je to přesně 25 let od tragédie hokejisty Luďka Čajky: Smrt přinesl pošťák...

Luděk Čajka zářil v reprezentaci a hlavně dresu s velkým G na prsou, dnešní Zlín byl tehdy Gottwaldovem. O Luďka měli zájem i v NHL, ovšem tragická událost přervala jeho kariéru.
Luděk Čajka zářil v reprezentaci a hlavně dresu s velkým G na prsou, dnešní Zlín byl tehdy Gottwaldovem. O Luďka měli zájem i v NHL, ovšem tragická událost přervala jeho kariéru. (Foto Sport – Jaroslav Legner, ara)

Zlínský obránce Luděk Čajka (†26) uháněl za pukem, spolu s ním i košický Anton Bartánus, který se snažil zabránit zakázanému uvolnění. Jenže vjel do rýhy v ledě a upadl na mantinel. Dnes je tomu 25 let, co zemřel...

Zbývaly tři minuty do konce zápasu, když se Čajka bouchl hlavou o mantinel. Silný náraz mu rozdrtil dva krční obratle. Hokejista ochrnul, ale lékaři nesnažili o zázrak, dokonce byl povolán z Moskvy specialista Rafael Abdilaevič Abuzlarov. Ani on nepomohl, infekce byla nad síly doktorů. Statečné srdce talentovaného hráče dotlouklo v půl druhé ráno.

„Bylo to pro mě nečekané a tvrdé. O Luďkově smrti jsem se dozvěděla z telegramu, který mi ráno v sedm přinesl pošťák,“ vzpomínala před časem na bolestnou ztrátu Renata Čajková. S tehdy pětiletou Markétkou tomu nemohly uvěřit.

Jezdila za manželem do košické nemocnice několikrát týdně, věřila, že bude žít. Na ledě byl velký bojovník, ovšem nerovnou bitvu se smrtí nedokázal vybojovat. 40 dní to vypadalo na zázrak, 14. února 1990 zesnul. Jeho tragédie změnila hokej.

Co se změnilo?
Mezinárodní federace IIHF po Čajkově úmrtí změnila posuzování zakázaného uvolnění. Hra se začala automaticky přerušovat, když puk přejel všechny čáry. Do té doby docházelo k tvrdým soubojům u mantinelu, neboť se jako první musel dotknout bránící hráč. Teď se pravidlo opět trošku pozměnilo.

Přečtěte si
Toma?_Potyka
14. 2. 2015 • 12:48

Si to po sobě aspoň přečtěte, kreténi!

janapi
14. 2. 2015 • 11:04

Kdy si po sobě začnou autoři své výplody kontrolovat? Jaký smysl dává věta:" Hokejista ochrnul, ale lékaři nesnažili o zázrak, dokonce byl povolán z Moskvy specialista ......... debilní že! Jinak samozřejmě velká škoda každého mladého života, ale není to také tím-že ve sportu je to nyní již hodně i o brutalitě?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.