Aťka Janoušková (84 let, 120 cm): Poprvé o potížích s výškou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Aťka Janoušková (84 let, 120 cm): Poprvé o potížích s výškou!

Aťka Janoušková
Aťka Janoušková (Foto Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek, herminapress.cz)

Než otevře pusu, působí jako křehká panenka. Zdání ale klame! Přestože Aťka Janoušková měří pouhých 120 cm, dovede si zjednat respekt. „Jsem rezolutní povaha,“ říká o sobě rázně herečka a zpěvačka, která zanedlouho (16. března) oslaví 85. narozeniny. Se svou »výškou« se vyrovnala se ctí.

Singl život malou Aťku pořádně vycvičil. Musela si se vším dokázat poradit. „Za minulého režimu byl kumšt sehnat něco na sebe,“ říká herečka nezaměnitelným hlasem Včelky Máji. Všechno si z gruntu dávala šít, problém byly hlavně punčochy a prádlo. A taky boty,  které by byly neobula ani Popelka. „Něco jsem si nechala šít ručně, něco občas přivezla z venku,“ dodává Aťka.

Na svou výšku má v bytě v pražských Strašnicích uzpůsobené sociální zařízení a taky kuchyň. „Jinak si po bytě pomáhám různými štafličkami,“ směje se herečka. Její malý vzrůst jí dopomohl k mnoha filmovým i divadelním rolím. Zahrála si například Bohouška v představení Rychlé šípy, čertíka v pohádce Peklem z čertem, nechyběla v seriálu Arabela. Vrozená vývojová vada

Napřed chtěla Vlasta, jak se Aťka správně jmenuje, se svou vrozenou vývojovou vadou bojovat. Lékaři jí nabízeli operaci. Ale kamarád z divadla jí to rozmluvil. „Vysvětlil mi, že buď mě lidé budou brát takovou, jaká jsem, nebo ne. Pak jejich škoda,“ říká herečka. Po škole pracovala jako cizojazyčná korespondentka. Z kanceláře ji na divadelní prkna vytáhl E. F. Burian (†55).



Přečtěte si
univerzalnizena
31. 1. 2015 • 13:34

bléééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.