Smrt Stanislava Třísky alias Škopka ze Slunce, seno…: Mrtvého ho našla v divadle uklízečka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt Stanislava Třísky alias Škopka ze Slunce, seno…: Mrtvého ho našla v divadle uklízečka!

Slavné scény z komedií Slunce, seno...
Slavné scény z komedií Slunce, seno... (Foto Facebook.com, ara)

Navždy bude patřit mezi nejpopulárnější postavy trilogie Slunce, seno… Snad pro jeho ráznost, možná pro jeho bodrost, určitě ale proto, že znázorňoval mnohé z nás. S bříškem z lásky k pivu a lehkým strachem z rázné filmové manželky dokázal z diváků vydolovat úsměv vždy, když se v záběru objevil. Životní pouť Stanislava Třísky (†63), který by právě dnes slavil narozeniny, skončila náhle a nečekaně.

Třísku role Škopka proslavila i za hranicemi naší země, byť i do té doby se věnoval divadlu a nebyl vůbec neznámou postavou. Jeho postava s pivním břichem a přehazovačkou na hlavě ho vždy předurčovala k výrazným rolím. A jako filmového partnera si ho pro Troškovy komedie vybrala sama Helena Růžičková (†67), jak prozradil režisér Zdeněk Troška (61).

"Pana Třísku si pro film vlastně vybrala Helenka Růžičková. Když jsme se radili, koho vybrat za jejího partnera, vzpomněla si, že nedávno něco točila v televizi se Stanislavem. A ukázala mi jejich společnou fotku. V mžiku bylo rozhodnuto," řekl před lety slavný režisér.

Tříska byl zlínským patriotem, byť se narodil v Plzni a hrál zejména v Praze. Tohle moravské město prostě miloval, oženil se tam a narodil se mu tam syn. A také tam prožil obrovskou bolest, když jeho žena předčasně zemřela. Zdrcený Stanislav se tenkrát rozhodl zpřetrhat všechna pouta k místu, kde přišel o svou lásku, a odstěhoval se do Prahy. V metropoli ale dlouho nevydržel a do Zlína se znovu vrátil. "Asi myslel, že se v novém prostředí odreaguje a přestane myslet na ztrátu, která ho potkala. Stýskalo se mu ale tak moc, že se zase rychle vrátil zpátky," vyprávěl Troška. Po návratu do města obuvi ale zbývalo už jen málo z Třískova života.

Psal se rok 1996 a Tříska slavil 35. sezónu u divadla. Po představení se šel jako obyčejně osprchovat a pak jako vždy usedl před zrcadlem ve své herecké šatně. Ráno našla jeho tělo bez známek života divadelní uklízečka…

Třískova smrt měla být údajně i definitivní tečkou za plánovaným čtvrtým pokračováním Slunce, seno…, které se mělo jmenovat Slunce, seno, ufoni.





Přečtěte si
tulip
29. 1. 2015 • 22:03

Roztomilý pupík .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.