Další rána pro umění: Eliška Balzerová končí s divadlem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Další rána pro umění: Eliška Balzerová končí s divadlem

Eliška Balzerová
Eliška Balzerová (Aha!)

Eliška Balzerová (65) kromě hraní působila i jako ředitelka Divadla na Fidlovačce. Jeho provoz ale tento rok končí a herečka tak ztratí velmi významnou pozici.

Divadlu se nepodařilo získat peníze na provoz od města. Předtím budova 20 let chátrala a zela prázdnotou. Až díky rekonstrukci v roce 1998 se její brány opět otevřely pro diváky. Nyní divadlu opět reálně hrozí, že se z něj stane ruina.

„Grantová komise je složená z odborníků, je tudíž apolitická. Nyní bude rozhodovat o odvoláních. Výsledek nelze předjímat,“ řekl radní pro kulturu Jan Wolf. „Divadlu odmítla dát peníze grantová komise za minulého vedení pražského magistrátu. Divadlo, které nedostane na uměleckou činnost ani korunu, musí zastavit svou činnost,“ vysvětluje Balzerová v Českém rozhlase Dvojka.

Pokud tedy divadlo nevybojuje své granty zpět, hrozí mu velmi brzký zánik. V současné době končí dvouletý grant, podle kterého musí soubor nazkoušet ještě dvě premiéry. Jedna se začíná zkoušet, druhá bude na podzim. Kromě Balzerové by práci mohli ztratit i další herci, kteří v divadle působí. Společně s probíhající personální čistkou v Národním divadle to pro divadelníky není vůbec dobrá zpráva.



Přečtěte si
jiriforman
31. 1. 2015 • 20:28

Co si v roce 1989 vyřvali to teď mají. Dobře jim tak.

delphina
31. 1. 2015 • 10:03

Při vší úctě k paní Balzerové.....divadlo je soukromý subjekt,ne? A ten jako takový by se měl uživit sám.Nevím,jaké dotace a jak často je dostávají ostatní soukromá divadla,ale doba,kdy do divadla tekly peníze proudem,jelikož pan senátor měl správné konexe,je nenávratně pryč,třeba to správně odhadnul a proto prásknul do bot na Vinohrady...konec konců,soukromé divadlo bylo opraveno z veřejné sbírky a nájem mělo symbolický.Zkrátka neuspěli na trhu,když měli ukázat,že dokáží stát na vlastních nohách.

tacoo
30. 1. 2015 • 20:01

Pro umění to žádná rána není.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.