Adinu Mandlovou chytli do pasti: Její sen v tu chvíli zemřel... Oslavila by 105 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Adinu Mandlovou chytli do pasti: Její sen v tu chvíli zemřel... Oslavila by 105 let!

Adina byla v 60. letech stále velmi atraktivní. Návrat za vysněnou rolí v Praze zhatila StB.
Adina byla v 60. letech stále velmi atraktivní. Návrat za vysněnou rolí v Praze zhatila StB. (Foto: Aha! - ara)

Adina Mandlová (†81) byla po válce z Československa v podstatě vyštípána a jediným řešením byl odchod do ciziny. Odstěhovala se do Anglie, kde se seznámila se svým budoucím partnerem, pak na Maltu, nakonec do Kanady, kde žila s homosexuálem Benem Pearsonem. Do vlasti se vrátila pouze dvakrát – jednou v šedesátých létech, kdy proti ní zakročila StB a podruhé v roce 1991, kdy přijela domů zemřít. Dnes by oslavila 105. narozeniny.

V době uvolněné atmosféry 60. let se Adině splnil sen a měla se vrátit do tehdejšího Československa, aby vystupovala v hlavní roli amerického muzikálu Hello, Dolly!, jež připravovalo Hudební divadlo v Karlíně. V roce 1966 se tedy šestapadesátiletá hvězda stříbrného plátna vrátila za železnou oponu s velkými nadějemi, leč neuvědomila si dostatečně, jak moc bude pro komunistické fízly nežádoucí. Podcenila tak situaci, což se jí záhy vymstilo.


Léčka byla připravená ve vyhlášené čínské restauraci ve Vodičkově ulici v Praze, kam Adina Mandlová vyrazila se svou přítelkyní Ljubou Hermanovou (†83). Poměrně naivně si dámy myslely, že v dosahu nejsou odposlechy. Velmi se zmýlily, protože jednu štěnici jim estébáci narafičili přímo pod nos. Následující legrácky hereček na adresu tajných pochopitelně nemohly zůstat bez odezvy.
"Našel jsem svědka, který v restauraci pracoval. StB měla opravdu v podniku odposlech. Přímo v obrovské kytici, která stála na stole ve váze," překvapil svým zjištěním moderátor Aleš Cibulka (37) v Blesku. Mandlová musela pochopitelně Československo rychle opustit a sen o velkém návratu se definitivně rozplynul. Jedním z mála artefaktů dokládající unikátní pobyt slavné herečky v socialistické vlasti je fotografie s věnováním romskému herci Bohumilu Bezouškovi (†83), k němuž jí vázalo mnohaleté přátelství.
Na fototografii, kde je Adině kolem 56 let vypadá herečka úžasně. Kamarádovi tam anglicky připsala: "Nejmilejšímu cikánovi ze všech, s láskou Adinka. Z role v muzikálu tedy sešlo a nahradila ji původně jen alternátorka Nelly Gaierová (†87). O pravých důvodech zrušeného angažmá se jen spekulovalo a komunistická propaganda vypustila pomluvu, že na roli nestačila.



Přečtěte si
anka
7. 4. 2015 • 15:27

vypada to tak, nekteri zde dokazi mit tak krute prispevky, ze si rikam, ze jim asi musi byt hodne zle, ze jsou samotni zavreni cely den v byte, bez penez, bez pratel a musi jim byt tak mizerne.....protoze ze slusneho a spokojeneho cloveka by v zivote nic takovyho nemohlo vypadnout.....

ararat
29. 1. 2015 • 17:30

a máme tady hezký vtah: http://www.ahaonline.cz/diskuse/388714/1#msg_28583 ámen

jarypadlo
29. 1. 2015 • 06:40

Největší překvapení je že N.Gaierová byla ALTERNÁTORKA.To je ženský rod od alternátoru/dynama? Redaktoří-kupte školní tašky s odrazkama a hurá do základky!

bella.
28. 1. 2015 • 23:09

bum-bac-bum

mord
28. 1. 2015 • 21:02

Ararat to jsou jen komplexy Zamindrakovane nuly si tady léči sve komplexy tim, že anonynmne plivou na známe a úspěšne. O nic vic nejde

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.