Smrt Karla Svobody (+68): 4 nejčerstvější šokující zprávy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt Karla Svobody (+68): 4 nejčerstvější šokující zprávy

Karel Svoboda
Karel Svoboda (: archiv)

Vyšetřování smrti Karla Svobody se chýlí ke konci. A hlavní vyšetřovatel Michal Murín – jeden z největších odborníků na vraždy, který dostal do lochu takové zrůdy, jako je lesní vrah Kalivoda – poprvé otevřeně promluvil.

A v exkluzivním rozhovoru pro deník Aha! překvapil svět...

Strašlivé podezření: K sebevraždě byl přinucen

Policie prověřuje možnost, že Karla Svobodu k sebevraždě někdo donutil, třeba psychickým terorem. Vše by mohl objasnit výpis hovorů a zpráv z Karlova mobilu, o což už policie zažádala. Jenže soud to zatrhl! „Nemá to oporu v trestním řádu. Při trestném činu účasti na sebevraždě je horní trestní sazba tři roky nepodmíněně. A jít k takovým úkonům, jako je výpis z telefonních hovorů, proto není možné. Pokud by se čin překvalifikoval na vraždu, kde je vyšší sazba, byli bychom ze zákona povinni k výpisům sáhnout,“ vysvětlil Aha! Milan Hrubý, vedoucí státní zástupce z okresního státního zastupitelství Kolín.

Hlavní vyšetřovatelpoprvé promluvil: Chybí jedna expertiza

Jméno Michal Murín je v policejní branži hodně známé! Je jedním z největších odborníků na vraždy v Česku. Někdo jako detektiv Horatio Caine v seriálu Kriminálka Miami. Murín osobně převzal vyšetřování Svobodovy smrti, aby nezůstala nejmenší pochybnost o průběhu vyšetřování. „Zatím není definitivně potvrzeno, jestli jde o vraždu, nebo sebevraždu. Pokud někdo vraždil, může si být jistý, že bude dopaden.“

Podle Murína se čeká na poslední expertizu. „Zjistíme přesnou dráhu střely a manipulaci se zbraní těsně před výstřelem. To znamená – v jaké poloze byl Karel Svoboda těsně před smrtí. Stál, nebo seděl? Mohl pak dopadnout do takové polohy, v jaké byl nalezen? Mohl svírat zbraň v ruce právě takovým způsobem, jak byla položena? Nebo bylo se zbraní po jeho smrti nějak manipulováno? Je to souhrn naprosto detailních výpočtů, na téměř vědecké bázi, ale právě proto jsou stoprocentně spolehlivé! A pokud se prokáže, že bylo tělem nebo zbraní nějak manipulováno, začneme úplně od začátku.“

Podrobnosti o vyšetřování, o kterém bude Aha! ještě informovat, Murín zatím tají. „Dokud nebude na sto procent vyvrácena či potvrzena verze vražda, nebo sebevražda, byly by tyhle detailní informace pro možného pachatele velmi výhodné.

Další rána pro Vendulu: Prý ukradla Kapku naděje

Šokující informace! Jinak nelze nazvat tvrzení Hany Herčíkové, že jí Vendula vpodstatě ukradla Kapku naděje. „Paní Svobodová s manažerem tvrdí, že vymysleli název nadace Kapka naděje. To je ale lež! Název si vypůjčili od našeho charitativního projektu a nějak nám ho zapomněli vrátit,“ tvrdí Herčíková, která je skutečnou autorkou jména nadace Kapka naděje. S partnery ji založila v roce 1998, zatímco Vendula začala s charitou až v roce 2000, kdy jí zemřela dcera Klárka (†4,5). Na charitativním projektu Herčíkové přitom spolupracovali např. i fotograf Jadran Šetlík, moderátor Honza Musil a další.

„Vendulu jsem poznala v době, kdy už měla její Klárka leukemii. Jednoho dne mě přátelé upozornili, že Vendula prezentuje pod naším názvem nový projekt. Tak jsem jí zavolala a dohodly jsme se na dočasné spolupráci. Dohoda zněla, že může dočasně použít název Kapka naděje kvůli nákupu přístroje, který pomáhá při léčbě leukemie. Tehdy mi slíbila, že název přestane používat hned, jak sežene požadovaných 3,5 milionu korun. Pak ale na slib zapomněla a naopak si nadaci Kapka naděje zaregistrovala!“ říká Herčíková.

Ačkoliv se schylovalo k soudu, nakonec k němu nedošlo. Herčíková usoudila, že Vendula s Karlem Svobodou mají větší šanci na úspěch a seženou více peněz. Proto se Herčíková rozhodla vzdát. A o ukradeném jménu z piety kvůli malé Klárce Svobodové dlouhé roky nemluvila...

Strach o Kubíka: Vendula se bojí únosu

A dokonce chce pro Kubíka zaplatit ochranku. Má totiž strach z únosu, protože teprve rok a půl starý klučina je prý zajímavý cíl pro vyděrače. Vždyť Jakoubek dostane podíl z tátových stamilionů. Až do jeho osmnáctin se ale o peníze bude starat třetí osoba – možná Vendula, možná někdo úplně jiný, nezávislý, jak chce Svobodův starší syn Petr (26).

„Okolo nás se dějí zvláštní věci a bojím se o zdraví nás obou. Někdo má pocit, že Jakub má hodně peněz, a tak se bojím, že by se mu mohlo něco stát. Ano, mám velký strach. A domnívám se, že oprávněný,“ vysvětlila Vendula důvody toho, proč zvažuje, že si najme bodyguardy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.